Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Szybko wykańcza nerki. Podnosi ciśnienie, zwiększa ryzyko raka żołądka

23

Głównym zadaniem nerek jest produkcja moczu, wraz z którym usuwane są z organizmu szkodliwe substancje. Pełnią bardzo ważną funkcję, więc należy o nie dbać każdego dnia, rezygnując z picia alkoholu, palenia papierosów oraz spożywania niektórych produktów. Dowiedz się, które z nich najbardziej szkodzą naszym nerkom.

Szybko wykańcza nerki. Podnosi ciśnienie, zwiększa ryzyko raka żołądka
Uwaga na nadmiar soli, która ukrywa się w wielu produktach np. sosach, gotowych daniach, konserwach (Licencjodawca, Cesare Ferrari)

Sól

Lekarze od dawna ostrzegają, że nadmierne spożywanie soli zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, raka żołądka i osteoporozy. Poza tym tzw. biała śmierć podnosi stężenie białka w moczu, co sprzyja tworzeniu się kamieni nerkowych. Zdaniem ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w trosce o swoje zdrowie w ciągu dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 5 g soli.

Pamiętajmy, że ten popularny dodatek do żywności znajduje się nie tylko w naszej solniczce, ale również w niezliczonej ilości produktów spożywczych. Można do nich zaliczyć m.in.: zupki chińskie, konserwy mięsne, fast foody, gotowe dania, chipsy, słone paluszki, krakersy, sosy i marynaty, płatki śniadaniowe oraz niektóre wyroby piekarnicze.

Nadmiar białka

Białko to jeden z podstawowych składników odżywczych i bardzo ważny budulec kości, skóry, mięśni i chrząstek. Warto jednak pamiętać, że jego nadmiar w diecie może zaburzać prawidłową pracę nerek. Podczas trawienia zbyt dużej ilości białka pochodzenia zwierzęcego obecnego w mięsie, serze, czy jajkach, w organizmie wytwarzają się ketokwasy i amoniak. Ich nadmiar, którego nasze ciało nie jest w stanie się pozbyć, gromadzi się i obciąża nerki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Źródło kamicy nerkowej. Przełomowe badania Japończyków

Warzywa zawierające szczawiany

Rabarbar, szpinak, botwinka czy szczaw są uznawane powszechnie za bardzo wartościowe produkty spożywcze. Jak się jednak okazuje, ich jedzenie nie zawsze wyjdzie nam na zdrowie.

Znajdziemy w nich znaczne ilości szczawianów, które w niektórych warunkach mogą gromadzić się i tworzyć osad krystalizujący się w kamienie nerkowe. Dzieje się tak, jeśli nadmiar soli i estrów kwasu szczawiowego nie rozpuszcza się prawidłowo w moczu. Kamica nerkowa to bardzo poważna choroba wywołująca ból, którego pacjent nie jest w stanie wytrzymać.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić