Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka| 

Takich jajek nie kupuj, są najgorszej jakości

69

Jajka to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych w Polsce. Są bogatym źródłem białka oraz cennych witamin i minerałów. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów jaj kurzych, jednak różnią się one od siebie wartościami zdrowotnymi. W jaki sposób sprawdzić, czy jajka, które kupujemy, są dobrej jakości?

Takich jajek nie kupuj, są najgorszej jakości
Jakie jajka wybierać podczas zakupów? (With Photographer)

Podczas robienia zakupów należy przede wszystkim sprawdzić skład i termin przydatności do spożycia danego produktu. Sięgając po jajka, powinniśmy również przeczytać ich oznaczenie. Zawiera ono informację o rozmiarze jajek, producencie, kraju pochodzenia oraz, co dla nas najważniejsze, o sposobie chowu kur.

Wspomniany kod informacyjny ma postać X-YY-AABBCCDD. Litery YY to symbol kraju, w którym zostało wyprodukowane jajko (PL oznacza Polskę). Natomiast litery AABBCCDD to kolejno: kod województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności i kod firmy.

Z kolei, jeżeli chcemy sprawdzić, w jakich warunkach hodowane były kury, powinniśmy zwrócić uwagę na pierwszą cyfrę kodu (w tym przypadku X). Cyfra 0 oznacza chów ekologiczny, cyfra 1 – chów wolnowybiegowy, cyfra 2 – chów ściółkowy, a cyfra 3 – chów klatkowy.

Jeśli chodzi o chów ściółkowy i klatkowy, to podczas produkcji jajek, kury są zamknięte w pomieszczeniach, podaje im się sztuczną paszę i niekiedy faszeruje chemią. Dlatego najlepszym wyborem jest spożywanie jajek pochodzących z produkcji ekologicznej lub z chowu na wolnym wybiegu.

W tym przypadku kury są karmione w bardziej tradycyjny sposób i mają więcej przestrzeni. Wprawdzie tego typu jajka są nieco droższe, ale mają zdecydowanie lepszą jakość.

Jaja oznacza się również pod kątem wagi. Litera S oznacza wagę poniżej 53 g, litera M – wagę 53- 63 g, litera L – wagę 63-73 g, a XL wagę powyżej 73 g. Im większe jajko, tym bardziej prawdopodobne, że kura nie była hodowana w warunkach naturalnych. Poza tym bardzo duże jajko ma cieńszą skorupkę, która może pęknąć podczas gotowania. Dlatego najlepiej kupować jaja kurze w rozmiarze S lub M.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić