Tańszy niż łosoś. Jedna z najzdrowszych ryb

Pstrąg łososiowy, zwany również pstrągiem tęczowym i "kuzynem łososia", jest rybą słodkowodną, która jest ceniona za swój smak i wysoką wartość odżywczą. W smaku podobny jest do łososia, a przy tym dwa razy tańszy niż on!

Grilled trout
Grilled rainbow trout with red pepper sauce
Photo by Cathy ScolaDlaczego warto jeść pstrąga łososiowy?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Photo by Cathy Scola
Katarzyna Chudzik

Wartość odżywcza pstrąga łososiowego

Pstrąg łososiowy jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla zdrowia serca, mózgu i stawów.

Regularne spożywanie tych kwasów może przeciwdziałać chorobom sercowo-naczyniowym oraz poprawiać funkcje poznawcze.

Nie sposób przy tym nie wspomnieć, że choć pstrąg tęczowy nie jest rybą tłustą, to dostarcza on najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 spośród wszystkich ryb słodkowodnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Pstrąg tęczowy jest również źródłem pełnowartościowego białka, porównywanego do białka wzorcowego (czyli białka jaja kurzego), które wspiera budowę i regenerację mięśni, a przy tym zawiera witaminy z grupy B, witaminę D, magnez, selen oraz cynk, które przyczyniają się do poprawy odporności, produkcji energii oraz ochrony przed stresem oksydacyjnym.

Regularna konsumpcja pstrąga łososiowego nie tylko będzie mniej odczuwalna dla naszego portfela niż konsumpcja łososia, ale przyniesie nam sporo korzyści: wyreguluje cholesterol i ciśnienie tętnicze, opóźni procesy neurodegeneracyjne oraz poprawi stan skóry i włosów.

Ze względu na niską zawartość sodu, jest dobrym wyborem dla osób zmagających się z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia. Zaleca się spożywanie dwóch porcji tygodniowo.

Rtęć w pstrągu łososiowym

Z badań wynika, że pstrąg łososiowy wyróżnia się niskim stężeniem rtęci. Ma jej, co prawda, odrobinę więcej niż łosoś, ale zdecydowanie mniej niż makrela lub tuńczyk.

Cechuje się też niską bioakumulację metali ciężkich i zanieczyszczeń (w tym kadmu, ołowiu i związków chlorowcoorganicznych).

Należy jednak pamiętać, że ryby z hodowli mogą zawierać więcej tłuszczu i potencjalnych zanieczyszczeń niż ich dzikie odpowiedniki. Zaleca się więc wybieranie do konsumpcji pstrąga z dzikich źródeł lub z odpowiedzialnych hodowli.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Tylko zajrzeli między tuje. Takie odkrycie na posesji 42-latka
Tylko zajrzeli między tuje. Takie odkrycie na posesji 42-latka
Funkcjonariusz SG skazany za przejechanie psa. "Miał możliwość wyhamowania"
Funkcjonariusz SG skazany za przejechanie psa. "Miał możliwość wyhamowania"
Psy zagryzły 46-latka. Nowa decyzja sądu ws. właściciela czworonogów
Psy zagryzły 46-latka. Nowa decyzja sądu ws. właściciela czworonogów
Policja szuka księdza. Tajemnicze zaginięcie w Warszawie
Policja szuka księdza. Tajemnicze zaginięcie w Warszawie
Niemcy piszą o polskiej elektrowni. "To punkt zwrotny"
Niemcy piszą o polskiej elektrowni. "To punkt zwrotny"
Poznańskie rogale podbijają Adriatyk. Polski smak w sercu Włoch
Poznańskie rogale podbijają Adriatyk. Polski smak w sercu Włoch
Lublin. Policja zatrzymała nielegalny handel egzotycznymi zwierzętami na targach
Lublin. Policja zatrzymała nielegalny handel egzotycznymi zwierzętami na targach
Właścicielka psa trafiła do szpitala. Znaleźli go skulonego pod płotem
Właścicielka psa trafiła do szpitala. Znaleźli go skulonego pod płotem
Polak wracał z Niemiec. Przepadł jak kamień w wodę. Teraz taki sygnał
Polak wracał z Niemiec. Przepadł jak kamień w wodę. Teraz taki sygnał
Była 1.00 w nocy. Szedł z dziecięcym wózkiem. Odkrycie policjantów
Była 1.00 w nocy. Szedł z dziecięcym wózkiem. Odkrycie policjantów
Groźna choroba z I wojny światowej wróciła na Ukrainę. Medycy alarmują
Groźna choroba z I wojny światowej wróciła na Ukrainę. Medycy alarmują
Seniorka weszła na pasy. Dramatyczne nagranie. Zobaczcie sami
Seniorka weszła na pasy. Dramatyczne nagranie. Zobaczcie sami