Tańszy niż łosoś. Jedna z najzdrowszych ryb

Pstrąg łososiowy, zwany również pstrągiem tęczowym i "kuzynem łososia", jest rybą słodkowodną, która jest ceniona za swój smak i wysoką wartość odżywczą. W smaku podobny jest do łososia, a przy tym dwa razy tańszy niż on!

Tańszy niż łosoś. Jedna z najzdrowszych rybDlaczego warto jeść pstrąga łososiowy?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Photo by Cathy Scola
Katarzyna Chudzik
23

Wartość odżywcza pstrąga łososiowego

Pstrąg łososiowy jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla zdrowia serca, mózgu i stawów.

Regularne spożywanie tych kwasów może przeciwdziałać chorobom sercowo-naczyniowym oraz poprawiać funkcje poznawcze.

Nie sposób przy tym nie wspomnieć, że choć pstrąg tęczowy nie jest rybą tłustą, to dostarcza on najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 spośród wszystkich ryb słodkowodnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Pstrąg tęczowy jest również źródłem pełnowartościowego białka, porównywanego do białka wzorcowego (czyli białka jaja kurzego), które wspiera budowę i regenerację mięśni, a przy tym zawiera witaminy z grupy B, witaminę D, magnez, selen oraz cynk, które przyczyniają się do poprawy odporności, produkcji energii oraz ochrony przed stresem oksydacyjnym.

Regularna konsumpcja pstrąga łososiowego nie tylko będzie mniej odczuwalna dla naszego portfela niż konsumpcja łososia, ale przyniesie nam sporo korzyści: wyreguluje cholesterol i ciśnienie tętnicze, opóźni procesy neurodegeneracyjne oraz poprawi stan skóry i włosów.

Ze względu na niską zawartość sodu, jest dobrym wyborem dla osób zmagających się z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia. Zaleca się spożywanie dwóch porcji tygodniowo.

Rtęć w pstrągu łososiowym

Z badań wynika, że pstrąg łososiowy wyróżnia się niskim stężeniem rtęci. Ma jej, co prawda, odrobinę więcej niż łosoś, ale zdecydowanie mniej niż makrela lub tuńczyk.

Cechuje się też niską bioakumulację metali ciężkich i zanieczyszczeń (w tym kadmu, ołowiu i związków chlorowcoorganicznych).

Należy jednak pamiętać, że ryby z hodowli mogą zawierać więcej tłuszczu i potencjalnych zanieczyszczeń niż ich dzikie odpowiedniki. Zaleca się więc wybieranie do konsumpcji pstrąga z dzikich źródeł lub z odpowiedzialnych hodowli.

Źródło artykułu: o2pl

Wybrane dla Ciebie

Szabla Napoleona sprzedana za rekordową kwotę. "Arcydzieło o ładunku historycznym"
Szabla Napoleona sprzedana za rekordową kwotę. "Arcydzieło o ładunku historycznym"
Była rywalka Świątek zrezygnowała z reality show
Była rywalka Świątek zrezygnowała z reality show
Kangury zniknęły bez śladu. Apel wnuczki porusza serca
Kangury zniknęły bez śladu. Apel wnuczki porusza serca
Patostreamerzy znęcali się nad kobietami. "To miało być show"
Patostreamerzy znęcali się nad kobietami. "To miało być show"
Dobre wieści z Genewy. Hubert Hurkacz wraca do formy
Dobre wieści z Genewy. Hubert Hurkacz wraca do formy
Auto wjechało w przystanek autobusowy. Są ranni
Auto wjechało w przystanek autobusowy. Są ranni
Olbrzymia premia za mistrzostwo Włoch. Jest na wyciągnięcie ręki
Olbrzymia premia za mistrzostwo Włoch. Jest na wyciągnięcie ręki
Ćwiczyli na strzelnicy. Pocisk rykoszetem poszybował 3 km dalej
Ćwiczyli na strzelnicy. Pocisk rykoszetem poszybował 3 km dalej
Miała całe życie przed sobą. 18-latka nie przeżyła wypadku
Miała całe życie przed sobą. 18-latka nie przeżyła wypadku
Brutalny napad na boisku szkolnym. Zerwał ubranie z 32-latki
Brutalny napad na boisku szkolnym. Zerwał ubranie z 32-latki
Doprowadził do ewakuacji szkoły. 12-latkiem zajmie się sąd
Doprowadził do ewakuacji szkoły. 12-latkiem zajmie się sąd
Czapki i szaliki wrócą do łask. Mrożące wieści od synoptyków na najbliższy weekend
Czapki i szaliki wrócą do łask. Mrożące wieści od synoptyków na najbliższy weekend