Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Który ryż jest najzdrowszy? Jeden wspomoże ochronę przed rakiem

2

Ryż zawiera błonnik, węglowodany, witaminy, minerały, a nawet trochę białka i zdrowego tłuszczu. To ziarna niemal wszechstronne, nie zawsze jednak wiemy, czym się od siebie różnią ich poszczególne odmiany. Która wersja ryżu będzie najlepsza - biała, czerwona, czarna czy brązowa?

Który ryż jest najzdrowszy? Jeden wspomoże ochronę przed rakiem
Jaki ryż wybrać? (Licencjodawca, Irina Marwan)

Biały ryż

Biały ryż jest wszechobecny. Nasiąka smakiem dodatków i dobrze komponuje się z wieloma potrawami: od curry aż do sushi. Ryż biały jest ryżem wzbogaconym, który zwykle zawiera dodatek żelaza, tiaminy (witaminy B1), niacyny (witaminy B3) i kwasu foliowego. Ma około 160 kalorii na 1/4 szklanki suchych ziaren.

Brązowy ryż

Brązowy ryż jest pełnoziarnisty, a zatem zawiera wszystkie trzy części ziarna: otręby, bielmo i kiełki. Co ciekawe, brązowy ryż ma średnio tylko około 1,5 grama więcej błonnika na 1/4 szklanki suchej porcji w niż biały ryż. Chociaż dodatkowy gram błonnika może być pomocny dla zdrowia układu trawiennego, różnica nie jest tak uderzająca, jak w przypadku np. słodzonych rafinowanych płatków zbożowych w porównaniu z płatkami pełnoziarnistymi.

Czarny ryż

Czarny ryż popularny jest w kulturach wschodnich od lat, ale wolniej dociera do zachodniej części globu. Czarny ryż po ugotowaniu nabiera lekko fioletowego odcienia. Zawiera sporo antocyjanów, które działają przeciwutleniająco oraz przeciwzapalnie i chronią przed wieloma chorobami przewlekłymi. Dlatego czarny ryż jest uważany za jedno z tzw. "superfoods". Zawiera aż 5 gramów białka i 3 gramy błonnika na 1/4 szklanki suchej porcji.

Najlepiej smakuje w sałatkach ryżowych, ryżankach (alternatywa dla owsianki) lub w formie smażonej.

Czerwony ryż

Ryż czerwony ma lekko pikantny, orzechowy smak i konsystencję świetną do przeżuwania. Badania wykazały pozytywne działanie czerwonego ryżu, zawierającego proantocyjanidy, na hamowanie białaczki, raka szyjki macicy oraz żołądka. Czerwony ryż może również wykazywać działanie przeciwcukrzycowe i obniżające cholesterol.

Analizy różnych rodzajów ryżu wykazały również, że czerwony ryż ma wyższą zawartość tokotrienoli, formy witaminy E, która jest powiązana z neuroprotekcją i działaniem przeciwnowotworowym.

Ryż czerwony świetnie sprawdza się w pilawach, sałatkach i zupach.

Jaki ryż wybrać?

Najsensowniej jest wybrać ryż, który pasuje do odpowiedniej potrawy. Jeśli jednak nie możesz się zdecydować, postaw – ze względu na zdolność do ochrony przed chorobami przewlekłymi oraz sporą dawkę białka i błonnika - na czarny ryż.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić