Ten produkt karmi raka. Trzustka i wątroba go nienawidzą

86

Trzustka to niezwykle istotny narząd, który produkuje hormony kluczowe dla regulowania poziomu glukozy we krwi oraz dostarcza do jelita cienkiego niezbędne enzymy trawienne. Jej właściwe funkcjonowanie odgrywa fundamentalną rolę w naszym organizmie, dlatego tak ważne jest dbanie o nią każdego dnia, głównie poprzez odpowiednią dietę. Jakie produkty warto wyeliminować z jadłospisu lub ograniczyć ich spożycie?

Ten produkt karmi raka. Trzustka i wątroba go nienawidzą
Ten produkt karmi raka. Trzustka i wątroba go nienawidzą (Adobe Stock)

Żywność bogata w cukier

Lekarze i dietetycy od dawna przestrzegają przed konsumpcją cukru, który jest pożywką dla raka i zwiększa ryzyko rozwinięcia się wielu innych poważnych chorób. Regularne spożywanie słodkich przekąsek może negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie wątroby, jelit i trzustki, a także przyczynić się do zachorowania na cukrzycę.

Co ważne, cukier dostępny jest praktycznie wszędzie. Warto pamiętać, że cukier, popularnie zwany „białą śmiercią”, znajduje się nie tylko w słodyczach, ale także w napojach gazowanych, sokach owocowych, zupach w proszku, gotowych daniach, ketchupie czy płatkach śniadaniowych. Cukier może mieć różne formy, takie jak syrop glukozowo-fruktozowy oraz sztuczne słodziki, które również mogą szkodzić zdrowiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:

Jogurty są szczególnie bogate w cukier. Badania przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetu w Leeds wykazały, że spośród prawie 900 jogurtów dostępnych w supermarketach najwięcej cukru znajduje się w deserach na bazie jogurtu. Najgorzej wypadły jogurty owocowe, zawierające około 12 g cukru na 100 g produktu, co jest porównywalne z zawartością cukru w coli! Warto więc poszukiwać na półkach sklepowych jogurtów w wersji "light", z obniżoną zawartością cukru.

Smażone i tłuste potrawy

Smażone potrawy, które obfitują w znaczne ilości tłuszczu, należą do najbardziej szkodliwych produktów spożywczych. Takie dania podnoszą poziom złego cholesterolu LDL we krwi oraz obciążają wątrobę i trzustkę. Lepiej jest wybierać techniki kulinarne takie jak pieczenie czy gotowanie na parze. Co ważne, często nie wymagają one specjalnych umiejętności kulinarnych.

Mięso

Czerwone mięso również ma destrukcyjny wpływ na trzustkę. Spożywanie go w nadmiernych ilościach zdecydowanie jest szkodliwe dla naszego zdrowia. Zaleca się jego unikanie na rzecz chudego białego mięsa, tłustych ryb morskich i roślin strączkowych. Osoby mające problemy z trzustką powinny unikać przetworzonych produktów mięsnych, takich jak konserwy, pasztety, parówki, czy niektóre wędliny, które zawierają polepszacze smaku, substancje przedłużające trwałość oraz związki rakotwórcze.

Alkohol

Alkohol to kolejny wróg naszej trzustki. Napoje "z procentami" wpływają jednak także na inne narządy. Nie tylko niszczą wątrobę, ale również szkodzą pacjentom z cukrzycą i mogą prowadzić do zapalenia trzustki. Co więcej, spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenia żołądka i karmienia układu nerwowego.

Dobrym pomysłem będzie więc całkowita rezygnacja z alkoholu. Ciekawą alternatywą może być także zastąpienie tej używki coraz bardziej popularnymi alkoholami 0% - mowa tutaj przede wszystkim o piwach bezalkoholowych.

Papierosy

Każdy wie, że wdychanie dymu tytoniowego sprzyja rozwojowi raka płuc, ale mało kto zdaje sobie sprawę, że palenie papierosów może również prowadzić do problemów żołądkowych oraz przewlekłego lub ostrego zapalenia trzustki. Rychła rezygnacja z palenia papierosów z pewnością korzystnie przełoży się na nasze zdrowie.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić