aktualizacja 

To najzdrowszy owoc świata. Stanowi broń w walce z nowotworami

49

Śliwki umeboshi mogą być mało znane wielu osobom, ale ich wprowadzenie do codziennej diety może przynieść znaczne korzyści zdrowotne. Dowiedz się, dlaczego te owoce mogą być uznawane za jedne z najzdrowszych na świecie.

To najzdrowszy owoc świata. Stanowi broń w walce z nowotworami
To najzdrowszy owoc świata. Stanowi broń w walce z nowotworami (Licencjodawca, kumacore)

Umeboshi, zwane również kwaśnymi śliwkami bądź japońskimi morelami, to suszone i marynowane owoce o charakterystycznym kwaskowatym smaku i okrągłym kształcie. Najlepiej zbiera się je pod koniec czerwca, kiedy osiągają najwyższą kwasowość.

W kuchni idealnie nadają się jako dodatek do białego ryżu lub zawinięte w wodorosty, tworząc interesujące połączenia smakowe. Dodatkowo - po uprzednim moczeniu -umeboshi wykorzystuje się do sporządzania tempury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jedz 2 kiwi dziennie. Szybko zobaczysz rezultaty

Ten owoc to znakomity sposób na oczyszczenie organizmu

Stałe spożywanie umeboshi pomaga oczyszczać organizm z toksyn i wspiera funkcjonowanie wątroby, pomagając w leczeniu stanów zapalnych i stłuszczenia tego organu. To oznacza, że ich stosowanie pozwala także na szybsze pozbycie się kaca.

Ponadto śliwki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, przyspieszają perystaltykę jelit, usuwają zalegające resztki pokarmowe i zapobiegają zaparciom. Dodatkowo śliwki te są bogate w potas, mangan, tiaminę, ryboflawinę i witaminę A.

Z badań opublikowanych w czasopiśmie "Tumori" wynika, że ekstrakt z umeboshi może hamować rozwój nowotworów, nie naruszając zdrowych komórek. Substancje zawarte w tych owocach mogą wspierać leczenie raka wątroby, jelita grubego, trzustki, piersi i skóry.

Umeboshi to także znakomity regulator estrogenów w naszym ciele. Dodatkowo przeciwutleniacze obecne w śliwkach spowalniają proces starzenia, a polifenole zwiększają produkcję kolagenu i stymulują działanie osteoblastów, które są niezwykle ważne w procesie syntezy kości, chroniąc przed osteoporozą.

Właściwości antybakteryjne śliwek umeboshi doskonale wpływają na zdrowie jamy ustnej, zmniejszając ryzyko próchnicy, zapalenia dziąseł i ubytków w zębach. Regularne spożycie tych owoców pomaga również regulować poziom cukru we krwi oraz ogranicza stres oksydacyjny, który jest powiązany z rozwojem wielu poważnych chorób. Dodatkowo umeboshi wspomagają równowagę kwasowo-zasadową organizmu, pomagając go odkwasić. To więc owoc, który znacząco wpływa na poziom odporności organizmu.

Umeboshi kupimy w Polsce. Nie jest jednak tanio

Umeboshi to owoc, który zdecydowanie nie należy do najtańszych. Za opakowanie 150 gramów trzeba zapłacić w Polsce nawet ponad 30 złotych. W sprzedaży znajdziemy także ocet wyprodukowany z tych japońskich śliwek.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić