To naturalne lekarstwo. Owoc, który mylimy z pomidorem lub śliwką
Owoce kaki, znane również jako persymony, często przypominają smakiem gruszki, śliwki czy pomidora. Bez względu na formę, owoce te zawsze zaskakują smakiem i wzbogacają nasze zdrowie o liczne korzyści. Czas je poznać.
Kaki to owoc, który pochodzi przede wszystkim z tropikalnych obszarów Azji i Ameryki. Jest on sprowadzany do Polski głównie z Chin, choć coraz częściej pojawiają się także dostawy z państw znajdujących się w basenie Morza Śródziemnego.
To prawdziwa bomba witaminowa
Ich prozdrowotne działanie jest trudne do przecenienia. Owoce kaki są bowiem prawdziwym bogactwem witamin i minerałów. Zawarta w nich witamina A korzystnie wpływa na zdrowie naszych oczu, skóry oraz wspiera system odpornościowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sezon na kaki. Dlaczego warto jeść te owoce?
Persymony są również źródłem witaminy C, która pełni kluczową rolę w syntezie kolagenu, przyswajaniu żelaza oraz stabilizowaniu naszego nastroju. Dodatkowo dostarczają organizmowi potasu, fosforu, magnezu, wapnia, a także cennego błonnika.
To właśnie dzięki wysokiej zawartości błonnika owoce kaki skutecznie pomagają w redukcji poziomu cholesterolu. Błonnik pozwala także na zredukowanie problemów związanych z trawieniem.
Błonnik jest zbawienny dla naszego ciała. Pokazały to badania
W 2012 roku w czasopiśmie Annals of Nutrition and Metabolism ukazało się badanie, które dowiodło skuteczności błonnika z owoców kaki w obniżaniu poziomu cholesterolu. W badaniu tym uczestniczyło 40 ochotników, którzy zostali podzieleni na trzy grupy.
Przez 12 tygodni każda z grup spożywała różne rodzaje batonów: grupa pierwsza konsumowała batony placebo, druga dostawała batony z niewielką ilością błonnika z persymony, a trzecia spożywała batony z jego dużą zawartością. Przekąski były spożywane trzy razy dziennie, przed posiłkami. Wnioski są bardzo ciekawe.
Rezultaty pokazały, że nawet niewielkie ilości błonnika pozyskanego z kaki przyczyniają się do zmniejszenia poziomu cholesterolu. Efekt ten był możliwy dzięki garbnikom zawartym w błonniku, które mają zdolność wiązania kwasów żółciowych. Przyczyniają się one do lepszego rozprowadzania błonnika po naszym ciele.
Czytaj także: To najgorsze owoce. Prosta droga do miażdżycy
Te korzystne związki były już od dawna stosowane klinicznie w leczeniu hipercholesterolemii, czyli zwiększonego stężenia cholesterolu we krwi. Oznacza to, że persymony, dostępne teraz w każdym dużym supermarkecie, stają się nie tylko naturalnym źródłem niezbędnych witamin, ale także skutecznym środkiem leczniczym. Co ważne, po kaki warto sięgać regularnie.