Udrażniają żyły, wymiatają złogi. Najzdrowsze owoce dla serca i jelit
Każdy z nas w trosce o swoje zdrowie powinien do codziennego jadłospisu włączyć odpowiednią ilość produktów bogatych w cenne minerały, witaminy i substancje biologicznie czynne. Można do nich zaliczyć sezonowe, lokalne owoce, które usprawniają pracę jelit i układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób. Dowiedz się, po jakie owoce warto teraz szczególnie sięgać.
Borówki
Borówki możemy zaliczyć do produktów określanych mianem "super foods". Znajdziemy w nich witaminę A, B, C, E, potas, selen, cynk, wapń i żelazo, a także znaczne ilości związków polifenolowych i antyoksydantów. Dzięki zawartości cennych elementów regularne sięganie po te owoce obniża ryzyko rozwoju nadciśnienia, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.
Miasto, które zniknęło. Tam toczy się akcja bestsellerowej powieści
Wyniki jednych z badań naukowych potwierdziły, że ekstrakt z borówek pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Antocyjany obecne w borówkach wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową, chronią je przed stanami zapalnymi i rozwojem komórek nowotworowych.
Zobacz także: To najzdrowszy owoc na świecie. Rośnie w Polsce
Jagody
Jagoda kamczacka (haskap) jest bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, polifenoli, flawonoidów i antocyjanów. Dzięki temu jagoda wiciokrzewu wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalnie, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.
Substancje obecne w tych ciemnych owocach hamują wchłanianie glukozy i lipidów w jelitach cienkich, zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym w komórkach i wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Jagody chronią nas przed rozwojem takich chorób, jak anemia, nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, cukrzyca typu 2 i nowotwory.
Zobacz także: Najgorsze owoce. Naszpikowane pestycydami i chemią
Winogrona
Surowe winogrona i przetwory na bazie tych owoców obniżają ryzyko rozwoju zakrzepicy, miażdżycy, zawału serca, stanów zapalnych, nadciśnienia i chorób nowotworowych. Zawartość antyoksydantów sprawia, że chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają proces starzenia. Poza tym winogrona pomagają oczyścić błonę śluzową jelit ze złogów i resztek pokarmowych, poprawiają równowagę florę jelitową i zwalczają zaparcia.
Do innych owoców, które usprawniają pracę układu krążenia i wpływają korzystnie na kondycję naszych jelit, można zaliczyć m.in.: kiwi, wiśnie, jabłka, maliny, aronię i jagody rokitnika.