Kamil S. Sikora| 

To najzdrowszy owoc na świecie. Rośnie w Polsce

158

Owoce warto jeść codziennie, ponieważ są bogatym źródłem wielu witamin, minerałów i składników odżywczych. Niektóre z nich określane są mianem superfoods i wykazują niezwykłe prozdrowotne właściwości, które warto wykorzystać. Jak się okazuje, wiele spośród najzdrowszych owoców rośnie w Polsce.

To najzdrowszy owoc na świecie. Rośnie w Polsce
Jakie właściwości ma dereń? (Licencjodawca, Marina Denisenko)

Jagoda kamczacka

Jagodę kamczacką warto włączyć do swojego codziennego menu przede wszystkim ze względu na właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, neuroprotekcyjne i przeciwwirusowe. W tym pysznym fioletowym owocu znajdziemy kwercetynę, antocyjany, witaminę C i K, potas, mangan i magnez. Sięganie regularnie po ten rodzaj jagód pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów w krwiobiegu, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Substancje obecne w jagodach kamczackich zapobiegają również nadciśnieniu tętniczemu.

Minikiwi

Ten produkt nazywany przez niektórych specjalistów polskim superowocem można zaliczyć do owoców jagodowych. Jest nie tylko niskokaloryczny, ale zawiera również wiele prozdrowotnych składników, takich jak witamina C, E, błonnik pokarmowy, polifenole i luteina. Dzięki zawartości cennych substancji zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie i chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Dereń jadalny

Derenia można rozpoznać po czerwonych podłużnych owocach, z których można zrobić dżem marmoladę lub leczniczą nalewkę. Dereń jadalny jest źródłem witaminy A, C, P, flawonoidów, wapnia, manganu, cynku, fosforu i miedzi. Po ten owoc powinny sięgać zwłaszcza osoby borykające się ze zbyt wysokim ciśnieniem. Podnosi również odporność organizmu na sezonowe infekcje i przeciwdziała stanom zapalnym.

Rokitnik

Właściwości rokitnika są wykorzystywane w medycynie naturalnej od wielu wieków. Wyciąg z tej rośliny wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. W rokitniku znajduje się 10 razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Jest bogaty także w prowitaminę A, witaminę D, E, K, witaminy z grupy B, antocyjany, flawonoidy, żelazo, magnez, krzem oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Preparaty na bazie tej rośliny wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, wzmacniają skórę i włosy, a także pomagają na takie dolegliwości jak biegunka, choroba wrzodowa, problemy ze stawami, grypa i przeziębienie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić