Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Bogdan Kicka
Bogdan Kicka | 
aktualizacja 

Warzywo, które rujnuje wątrobę. Jest jedno "ale"

70

Wątroba to jeden z kluczowych narządów wewnętrznych, od którego prawidłowego funkcjonowania zależy zdrowie całego organizmu. Regularne spożywanie alkoholu, niewłaściwe nawyki żywieniowe oraz stosowanie niektórych leków mogą jej poważnie zaszkodzić. Co ciekawe, nawet jedno z najzdrowszych warzyw może mieć negatywny wpływ na wątrobę, ale tylko w określonych okolicznościach. Jakie to warzywo?

Warzywo, które rujnuje wątrobę. Jest jedno "ale"
Osoby mające problemy z wątrobą powinny zrezygnować z jedzenia cebuli (Getty Images)

Z pewnością większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę, że regularne, nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do stopniowego wyniszczenia wątroby. Taka kolej rzeczy może skutkować alkoholowym stłuszczeniem, zapaleniem wątroby czy marskością.

Ostatni z wymienionych objawów, marskość wątroby, jest zaawansowanym stadium uszkodzenia wątroby, które rozwija się w wyniku długotrwałego alkoholizmu. W tym stanie zdrowe komórki wątroby zostają zastąpione przez tkankę bliznowatą. Marskość wątroby jest nieodwracalna i może prowadzić do poważnych komplikacji: nadciśnienia wrotnego, krwawienia z żylaków przełyku, a nawet raka wątrobowokomórkowego.

Zachowanie odpowiednich zasad żywieniowych jest kluczowe w profilaktyce chorób wątroby. Warto więc unikać lub maksymalnie ograniczyć spożycie pewnych produktów. Należą do nich między innymi: produkty o wysokiej zawartości soli, tłuste i smażone dania, żywność wysokoprzetworzona, słodycze, fast foody, słodzone napoje oraz napoje gazowane i dietetyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Więcej nie rozpłaczesz się przy krojeniu cebuli. Sprawdzone sposoby

Warzywo, które niszczy wątrobę

Okazuje się, że do tej listy możemy dodać cebulę. To popularne polskie warzywo, często określane mianem naturalnego antybiotyku, zawiera takie składniki odżywcze jak: witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, cynk, krzem, selen, magnez i błonnik pokarmowy. Zawartość tych cennych substancji sprawia, że cebula ma właściwości antybakteryjne, moczopędne, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

Niestety, nawet tak zdrowy produkt jak cebula może zaszkodzić wątrobie. Pobudza ona układ trawienny i stymuluje wytwarzanie żółci w wątrobie. Nadmierna aktywność procesów trawiennych i nadmiar żółci mogą obciążać ten ważny narząd. Dlatego osoby z problemami wątroby powinny ograniczyć spożycie cebuli.

Oczywiście, nie dotyczy to osób, które nie mają tego rodzaju problemów zdrowotnych. Zdrowi ludzie mogą i powinni regularnie spożywać cebulę, aby czerpać korzyści związane z jej wartościami smakowymi i prozdrowotnymi.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić