Widzisz taką pierś w sklepie? Lepiej nie bierz jej z lodówki

53

Kurczak to jedno z najpopularniejszych mięs w Polsce. Jego spożycie jest niezwykle wysokie, co wynika z wielu zalet tego rodzaju mięsa. Kurczak jest bowiem zdrowy, lekkostrawny i zdecydowanie mniej kaloryczny niż wieprzowina czy wołowina. Dlatego też osoby będące na diecie często decydują się na wybór właśnie tego rodzaju mięsa.

Widzisz taką pierś w sklepie? Lepiej nie bierz jej z lodówki
Widzisz taką pierś w sklepie? Lepiej nie bierz jej z lodówki (Licencjodawca, Kinga Krzeminska)

Jednakże, aby w pełni korzystać z wartości odżywczych zawartych w mięsie kurczaka, warto zwrócić uwagę na pewien istotny aspekt. Chodzi tu o szczegół, który może zdecydować o tym, czy dany kawałek mięsa jest dobry, czy też lepiej go unikać.

Widzisz białe pręgi na piersi z kurczaka? To ważny sygnał

Białe pręgi na mięsie to nic innego jak tłuszcz, który jest sygnałem, że ta konkretna pierś z kurczaka zawiera go nawet 200 proc. więcej niż zwykle. Oprócz tego pręgowana pierś ma w sobie zdecydowanie mniej ważnego dla nas białka, przez co jakość mięsa jest o wiele niższa. Specjaliści określają to zjawisko jako syndrom białych włókien.

Badanie przeprowadzone w pierwszej połowie 2022 roku wykazało, że aż 99 proc. piersi z kurczaków posiada białe włókna. Badanie objęło 40 najbardziej popularnych sklepów w 13 polskich miastach. Według raportu opublikowanego przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki wynika, że oznaki choroby białych włókien zauważono w niemal 99,1 proc. filetów z kurczaka, a najbardziej zaawansowane stadium choroby stwierdzono aż w 34,6 proc. próbek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Żelazna kopuła nad Europą. Pytamy na Podlasiu o ochronę Polski przed Rosją

Powodem tego zjawiska jest nienaturalny, zbyt szybki wzrost kurczaków, spowodowany ogromnym popytem na ich mięso. Przeraża fakt, że obecnie te ptaki rosną cztery razy szybciej niż 50 lat temu. Kurczaki zabijane są w ciągu 35-45 dni od wyklucia się. Wszystko to prowadzi do powstawania wielu chorób, w tym konkretnie choroby białych włókien, która znacząco obniża jakość mięsa, nie tylko pod względem wartości odżywczych, ale także smaku i wyglądu.

Krajowa Rada Drobiarstwa wydała oświadczenie na ten temat: "Polski drób jest bezpieczny dla konsumenta, a zgodnie z naszą najlepszą wiedzą, nie ma żadnych zastrzeżeń dotyczących bezpieczeństwa zdrowotnego mięsa, w którym występuje syndrom białych włókien.

Białe włókna widoczne na mięsie to tkanki tłuszczowe odkładające się na powierzchni mięśnia piersiowego, które w żaden sposób nie podważają bezpieczeństwa żywnościowego, ani nie są szkodliwe dla konsumentów. Występowanie białych włókien jest zjawiskiem, które nie powinno budzić obaw. Syndrom białych włókien występuje w przypadku drobiu pochodzącego zarówno z systemów chowu ekstensywnego np. wolno wybiegowy, ekologiczny etc., jak i systemów bardziej intensywnych.

Ponadto warunki hodowli drobiu są ściśle określone przez prawo europejskie oraz polskie, wyznaczające restrykcyjne normy dotyczące utrzymywania drobiu".

Autor: AWWA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić