Wirus H5N1 może przetrwać w nich nawet kilka miesięcy. Wskazano produkty

Wirus grypy ptaków H5N1 może przetrwać w serach z mleka niepasteryzowanego przez kilka miesięcy, co stwarza ryzyko infekcji – wynika z badań amerykańskich naukowców. Choć nie ma dowodów na zakażenie ludzi przez spożycie takich produktów, ryzyko istnieje.

Wirus H5N1 Wirus H5N1
Źródło zdjęć: © Getty Images | Peter Hansen
Anna Wajs-Wiejacka

Badania przeprowadzone przez naukowców z Cornell University na zlecenie amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) wykazały, że wirus grypy ptaków H5N1 może przetrwać w serach z mleka niepasteryzowanego nawet przez kilka miesięcy. Wirus ten stwarza potencjalne ryzyko infekcji, choć dotychczas nie udowodniono, że ludzie mogą się nim zarazić poprzez spożycie takich produktów.

Wciąż nie ma pewności, czy ludzie mogą się zakażać poprzez zainfekowaną żywność. Uważam jednak, że jest to możliwe. Jest ryzyko takiej infekcji - powiedział Profesor Diego Diel z Cornell University, cytowany przez Polską Agencję Prasową.

W 2024 r. w USA odkryto mleko skażone wirusem H5N1, co skłoniło naukowców do dalszych badań. Przeanalizowano surowe mleko przechowywane w chłodziarce, a także sery z mleka niepasteryzowanego. Wyniki pokazały, że wirus może być zakaźny nawet po dwóch miesiącach dojrzewania sera. Profesor Diego podkreśla, że białka i tłuszcze w mleku tworzą ochronną otoczkę dla wirusa, umożliwiając mu przetrwanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WP News wydanie 17.03

Amerykańskie Centrum Prewencji i Kontroli Chorób (CDC) informuje, że w USA nie udało się ustalić źródła infekcji u trzech osób zakażonych wirusem H5N1. W pojedynczych przypadkach zakażenie dotknęło pracowników mleczarni, którzy mieli kontakt ze skażonym mlekiem.

Bezpieczeństwo serów

Specjaliści sugerują, że bardziej bezpieczne mogą być sery o większej kwasowości, z pH na poziomie 5,0. Wirusy H5N1 utrzymywały się w serach o pH od 5,8 do 6,6. Profesor Seema Lakdawala z Emory University podkreśla, że niższe pH może dezaktywować wirusa.

Wirus H5N1 od lat krąży wśród ptactwa i krów mlecznych, ulegając mutacjom. Pojedyncze zakażenia u ludzi są rzadkie i zazwyczaj wynikają z kontaktu z chorymi zwierzętami. Nowe warianty wirusa pojawiły się w latach 90. XX w., a bardziej zaraźliwy szczep odkryto około 2020 r., co doprowadziło do jego rozprzestrzenienia się na inne kontynenty.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?