Karolina Rozmus
Karolina Rozmus| 
aktualizacja 

Ten owoc trzeba jeść. Sprawia, że pamięć jest ostra jak brzytwa

205

Najnowsze badania nie pozostawiają wątpliwości – warto jeść winogrona, by cieszyć się dłuższym życiem. Te małe, słodkie kulki zapobiegają też marskości wątroby i chorobie Alzheimera, sprawiając, że pamięć jest ostra niczym brzytwa

Ten owoc trzeba jeść. Sprawia, że pamięć jest ostra jak brzytwa
Dr John M. Pezzuto twierdzi, że moc antyoksydantów w winogronach może zmieniać ekspresję genów, co chroni nawet przed rakiem (Licencjodawca)

Powoli zaczyna się sezon na winogrona, a naukowcy ogłosili właśnie świetne wieści. Badanie opublikowane na łamach "Foods" dowodzi, że winogrona mogą być kluczem do długowieczności.

Naukowcy przeprowadzili badania na samicach myszy, które karmiono według modelu tzw. zachodniej diety, czyli zawierającej żywność wysokotłuszczową i wysokoprzetworzoną. Połowa z grupy badanych zwierząt dostawały dodatkowo suplementy na bazie wyciągu z winogron. Następnie badacze porównali stan mózgu, serca i wątroby myszy z obu grup.

Wnioski były rewelacyjne – antyoksydanty obecne w owocach spowodowały lepszą sprawność mózgu, zwiększyły metabolizm i zmniejszyły ryzyko stłuszczenia wątroby – groźnego schorzenia, które może prowadzić nawet do marskości i całkowitej niewydolności organu. Suplement na bazie winogron wydłużył także żywotność zwierząt. Dr John M. Pezzuto, główny autor analiz, mówi, że "winogrona mogą zmieniać ekspresję genów", a badanie nadaje nowy wymiar powiedzeniu "Jesteś tym, co jesz".

Okazuje się jednak, że te niedoceniane owoce mają o wiele więcej korzyści. Odpowiada za nie m.in. resweratrol, antyoksydant, który obecny jest głównie w skórce owoców. Nie tylko zapobiega demencji, ale także poprawia przepływ krwi w naczyniach w mózgu. Może więc zapobiegać udarowi. Dlaczego jeszcze warto jeść winogrona?

  • zapobiegają stanom zapalnym – chronią więc przed chorobami zapalnymi, astmą, cukrzycą typu 2, i reumatoidalnym zapaleniem stawów, a nawet rakiem,
  • poprawiają odporność – winogrona to bomba naładowana witaminą C, kwercetyną i beta-karotenem, silnymi przeciwutleniaczami, które wspierają zdrowie i wymiatają z organizmu wolne rodniki,
  • obniżają zły cholesterol – w jednym z badań naukowcy odkryli, że katechiny obecne w winogronach zbijają cholesterol LDL i jednocześnie wzbogacają mikrobiom jelitowy,
  • obniżają ciśnienie krwi i chronią serce – wszystko dlatego, że winogrona to źródło potasu, który wypłukuje nadmiar sodu i rozszerza żyły oraz tętnice,
  • pomagają lepiej spać – w winogronach znajduje się niewielka ilość melatoniny, hormonu odpowiedzialnego za regulowanie cyklu dnia i nocy.


Zobacz także: Takie są najzdrowsze. Ograniczają ryzyko miażdżycy, zawału i udaru mózgu

Ale uwaga! Winogrona to owoce niemal zakazane dla cukrzyków, a także dla osób, które mają problemy trawienne. Są bogate we fruktozę – cukier naturalnie występujący w owocach. Zarówno duża ilość fruktozy, jak i garbnika, który także znajduje się w winogronach może powodować rozstrój żołądka, w tym nudności, wzdęcia oraz biegunkę.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić