Takie są najzdrowsze. Ograniczają ryzyko miażdżycy, zawału i udaru mózgu

2

Zarówno ich jasna jak i ciemna odmiana jest tak samo pyszna. Jak się jednak okazuje, jedna z nich ma więcej składników odżywczych. Winogrona to jedne z najpopularniejszych owoców deserowych.

Ciemne winogrona są najzdrowsze
Ciemne winogrona są najzdrowsze (Getty Images)

Jasne czy ciemne winogrona są zdrowsze?

Winogrona są bardzo zdrowymi owocami. Zawierają polifenole - związki wykazujące silne działanie przeciwutleniające. Dzięki temu regularne spożywanie winogron opóźnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

W winogronach znajdziemy również miedź, która podnosi naszą odporność i zabija bakterie. Potas obecny w tych owocach reguluje ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na układ nerwowy i równowagę elektrolitową.

Kolejnym istotnym dla naszego organizmu pierwiastkiem, który znajdziemy w winogronach, jest żelazo. Makroelement ten uczestniczy w transporcie tlenu do wszystkich komórek ciała. Inne cenne elementy znajdujące się w winogronach to witamina A, C, E, K, witaminy z grupy B oraz jod, bor, cynk, chrom, mangan i fluor.

Ciemne winogrona różnią się od jasnych zwartością polifenoli. Ciemna odmiana ma w sobie więcej tych organicznych związków chemicznych. Jednym z tych substancji jest resweratrol, który obniża ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Poza tym ma silne właściwości przeciwzapalne, a także zapobiega powstawaniu komórek rakowych w organizmie.

Jedząc ciemne winogrona, powinniśmy pamiętać, że najwięcej resweratrolu znajdziemy w skórce tych smacznych owoców. Jak widać, po winogrona warto sięgać regularnie, jednak pamiętajmy, że jedzenie ich w nadmiarze może zaszkodzić naszemu zdrowiu. W owocach znajduje się spora ilość cukrów prostych, których nadmiar może prowadzić do nadwagi i otyłości.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić