Wykańcza jelita, powoduje tycie. Potem siada cały organizm

413

Niedobór cennego błonnika pokarmowego najczęściej powoduje zaparcia lub wzdęcia. Istnieją również inne objawy świadczące o zbyt małej ilości włókna pokarmowego w organizmie. Sprawdź jakie.

Błonnik pokarmowy
Błonnik pokarmowy

Niecodzienne objawy niedoboru błonnika pokarmowego

Odpowiednia ilość błonnika w diecie sprawia, że dłużej czujemy się syci. Dlatego, jeśli tuż po spożyciu obfitego posiłku odczuwamy głód, to być może w naszym organizmie brakuje błonnika. Niedosyt po jedzeniu powinien nas skłonić do wprowadzenia zmian w dotychczasowym jadłospisie.

Kolejnym objawem deficytu włókna pokarmowego w organizmie jest podwyższone stężenie cukru we krwi. Spożywając produkty bogate w węglowodany, powinniśmy również zadbać o odpowiednią ilość błonnika w naszym codziennym menu. Obecność błonnika w diecie kontroluje wchłanianie glukozy, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.

Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi także może oznaczać niedobór błonnika. Osoby borykające się z podwyższonym cholesterolem szczególnie powinny o tym pamiętać. Włókno pokarmowe wspomaga prawidłową pracę wątroby, dzięki czemu ten organ wytwarza większe ilości kwasu żółciowego z cholesterolu. Dlatego właśnie produkty bogate w błonnik, stopniowo przyczyniają się do zmniejszenia stężenie złego cholesterolu LDL w organizmie.

Osoby cierpiące na nadwagę lub otyłość również powinny włączyć do swojej codziennie diety błonnik. Substancja ta usprawnia przemianę materii, pomaga pozbyć się zalegających resztek pokarmowych, dzięki czemu łatwiej jest nam zrzucić zbędne kilogramy.

Zbyt wysokie ciśnienie krwi to niekiedy objaw zbyt małej ilości błonnika. Osoby cierpiące na nadciśnienie powinny włączyć do menu takie produkty jak kasza gryczana, kiszona kapusta lub biały ryż.

Żeby uzupełnić zawartość błonnika w naszym organizmie i poradzić sobie z niektórymi dolegliwościami, powinniśmy częściej sięgać po ziarna jak len czy czarnuszka, czarne porzeczki, jagody, maliny, awokado, białą fasolę, ciecierzycę, daktyle, śliwki, morele, banany i pieczywo pełnoziarniste.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić