Milena Górecka| 

Wymiata złogi z jelit. Zawiera witaminę C i antyrakowe flawonoidy

2

Ocet jabłkowy nie wszystkim przypada do gustu. Można zastąpić go jednak octem truskawkowym, którego smak przypomina sfermentowany kompot, a właściwości odżywcze nie ustępują tym z klasycznej wersji octu owocowego. Jak spożywanie octu truskawkowego wpłynie na nasze zdrowie?

Wymiata złogi z jelit. Zawiera witaminę C i antyrakowe flawonoidy
Ocet truskawkowy ma wiele właściwości (Licencjodawca, Astri Kurniawati)

Ocet truskawkowy jest produktem fermentacji truskawek. Truskawki są zatapiane w wodzie z dodatkiem cukru, który jest później przetwarzany przez bakterie i drożdże na alkohol, a następnie na kwas octowy. Proces ten zachodzi w odpowiednich warunkach, gwarantujących otrzymanie produktu o żądanych właściwościach.

Właściwości octu truskawkowego

Ocet truskawkowy zawiera:

Antyoksydanty. Truskawki są znane z wysokiej zawartości antyoksydantów, takich jak witamina C i antyrakowe flawonoidy. Podczas procesu fermentacji niektóre z tych antyoksydantów są zachowywane, co sprawia, że ocet truskawkowy może przeciwdziałać wolnym rodnikom i chronić komórki przed uszkodzeniem.

Witaminy i minerały. Oprócz witaminy C, ocet truskawkowy może zawierać również inne witaminy i minerały obecne w truskawkach, takie jak kwas foliowy, potas i magnez.

Flawonoidy. Flawonoidy w truskawkach wykazują działanie przeciwzapalne, co może pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie.

Korzyści zdrowotne z picia octu truskawkowego

Wsparcie dla układu trawiennego. Podobnie jak inne octy, ocet truskawkowy reguluje poziom pH w żołądku i wymiata złogi z jelit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pij codziennie ocet jabłkowy z miodem

Wsparcie dla układu immunologicznego. Antyoksydanty obecne w occie truskawkowym wzmacniają układ odpornościowy, a zatem pomagają w walce z infekcjami.

Regulacja poziomu cukru we krwi. Niektóre badania sugerują, że octy owocowe pomagają w stabilizacji poziomu glukozy we krwi.

Wsparcie w utracie wagi. Octy, w tym ocet truskawkowy, mogą zwiększać uczucie sytości, co może pomóc w kontroli apetytu.

Czynnik ryzyka - uczulenie

Ocet truskawkowy, choć nie jest tak powszechnie znany jak ocet jabłkowy czy winny, oferuje wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych. Wystarczy dodawać łyżkę do potraw, by odczuć korzyści dla zdrowia, choć - rzecz jasna - nie powinny tego robić osoby borykające się z uczuleniem na truskawki.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić