Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Wywołują wzdęcia. Lepiej unikać

20

Dokuczliwe uczucie pełności w jamie brzusznej sprawia, że wyglądamy, jakbyśmy ważyli kilka kilogramów więcej. Wzdęcia mogą oznaczać także rozwój niektórych schorzeń. Żeby się ich pozbyć, należy przede wszystkim odpowiednio się odżywiać i co za tym idzie unikać niektórych produktów spożywczych. Sprawdź, o które chodzi.

Wywołują wzdęcia. Lepiej unikać
Te warzywa powodują wzdęcia (Getty Images, Cristiane Turcatto)

Jak powszechnie wiadomo, warzywa są bogactwem cennych soli mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego. Niestety nadmierne spożywanie niektórych jarzyn przyczynia się do produkcji znacznej ilości gazów w przewodzie pokarmowym. Powoduje, że nasz brzuch wygląda jak balon, a my odczuwamy nieprzyjemne uczucie rozpierania. Oto lista warzyw, które mogą wywołać wzdęcia.

Biała cebula

W cebuli znajdziemy flawonoidy i fenole, dzięki którym wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Niestety to zdrowe warzywo posiada również swoje wady. Spożycie cebuli wiąże się z przykrym zapachem z ust i ryzykiem pojawienia się wzdęć, gazów i bólów brzucha. Te nieprzyjemne dolegliwości wywołują obecne w niej cukry proste, czyli fruktany.

Szpinak

Nie od dzisiaj wiadomo, że świeże liście szpinaku są bardzo zdrowe. Niestety znajdują się w nich węglowodany (stachioza i rafinoza), które są trudne do strawienia przez nasz organizm. Dlatego u niektórych osób, po zjedzeniu sałatki ze szpinakiem, mogą pojawić się dolegliwości żołądkowe.

Kukurydza

Doskonale sprawdza się jako dodatek do ulubionej sałatki. Grillowaną lub gotowaną kolbę kukurydzy można również zjeść z dodatkiem roztopionego masła. Ma w sobie sporo składników odżywczych i błonnika, ale zawiera także węglowodany mogące powodować wzdęcia.

Warzywa krzyżowe

Możemy do nich zaliczyć brokuły, kapustę, jarmuż czy kalafiora. Są bogatym źródłem witaminy C, antyoksydantów i włókna pokarmowego. Zawierają również rafinozę, której nasz organizm nie jest w stanie strawić, co zwiększa ryzyko wzdęć.

Karczochy

Karczochy są bardzo smaczne i mają liczne właściwości prozdrowotne. Warto jednak pamiętać, że zawarta w nich skrobia połączona z niektórymi węglowodanami może zaburzać prawidłową pracę układu trawiennego i powodować nadmierną produkcję gazów w naszych jelitach.

Pieczarki

Pieczarki warto regularnie dodawać do potraw. Mają w swoim składzie białko, witaminy, antyoksydanty i zawierają niewiele cholesterolu. Niestety ten popularny produkt może być ciężkostrawny i przyczynić się do powstawania gazów.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić