Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz | 
aktualizacja 

Wywołują wzdęcia. Lepiej unikać

20

Dokuczliwe uczucie pełności w jamie brzusznej sprawia, że wyglądamy, jakbyśmy ważyli kilka kilogramów więcej. Wzdęcia mogą oznaczać także rozwój niektórych schorzeń. Żeby się ich pozbyć, należy przede wszystkim odpowiednio się odżywiać i co za tym idzie unikać niektórych produktów spożywczych. Sprawdź, o które chodzi.

Wywołują wzdęcia. Lepiej unikać
Te warzywa powodują wzdęcia (Getty Images, Cristiane Turcatto)

Jak powszechnie wiadomo, warzywa są bogactwem cennych soli mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego. Niestety nadmierne spożywanie niektórych jarzyn przyczynia się do produkcji znacznej ilości gazów w przewodzie pokarmowym. Powoduje, że nasz brzuch wygląda jak balon, a my odczuwamy nieprzyjemne uczucie rozpierania. Oto lista warzyw, które mogą wywołać wzdęcia.

Biała cebula

W cebuli znajdziemy flawonoidy i fenole, dzięki którym wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Niestety to zdrowe warzywo posiada również swoje wady. Spożycie cebuli wiąże się z przykrym zapachem z ust i ryzykiem pojawienia się wzdęć, gazów i bólów brzucha. Te nieprzyjemne dolegliwości wywołują obecne w niej cukry proste, czyli fruktany.

Szpinak

Nie od dzisiaj wiadomo, że świeże liście szpinaku są bardzo zdrowe. Niestety znajdują się w nich węglowodany (stachioza i rafinoza), które są trudne do strawienia przez nasz organizm. Dlatego u niektórych osób, po zjedzeniu sałatki ze szpinakiem, mogą pojawić się dolegliwości żołądkowe.

Kukurydza

Doskonale sprawdza się jako dodatek do ulubionej sałatki. Grillowaną lub gotowaną kolbę kukurydzy można również zjeść z dodatkiem roztopionego masła. Ma w sobie sporo składników odżywczych i błonnika, ale zawiera także węglowodany mogące powodować wzdęcia.

Warzywa krzyżowe

Możemy do nich zaliczyć brokuły, kapustę, jarmuż czy kalafiora. Są bogatym źródłem witaminy C, antyoksydantów i włókna pokarmowego. Zawierają również rafinozę, której nasz organizm nie jest w stanie strawić, co zwiększa ryzyko wzdęć.

Karczochy

Karczochy są bardzo smaczne i mają liczne właściwości prozdrowotne. Warto jednak pamiętać, że zawarta w nich skrobia połączona z niektórymi węglowodanami może zaburzać prawidłową pracę układu trawiennego i powodować nadmierną produkcję gazów w naszych jelitach.

Pieczarki

Pieczarki warto regularnie dodawać do potraw. Mają w swoim składzie białko, witaminy, antyoksydanty i zawierają niewiele cholesterolu. Niestety ten popularny produkt może być ciężkostrawny i przyczynić się do powstawania gazów.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kilkanaście psów do odstrzału. "Zagrożone są dzieci!". Marszałkini odpowiada
Takie błędy nie są częste. Pomylili Niemca z Polakiem
Tragiczny finał poszukiwań. Ciało 18-letniego Jakuba znaleziono w wadowickim lesie
Trzęsienie ziemi w Europie. Dało się we znaki przed meczem Ligi Mistrzów
Kiedy sadzić frezje? Pilnuj terminu
Jak przycinać storczyki? Wielu robi ten błąd
Solisz tak ziemniaki? Ten błąd popełnia wiele osób
Zajrzeli do psiej budy. Szokujące odkrycie
Ratowali mężczyznę. Po chwili dramat powrócił. Nagranie z Brodnicy
Chińska "Śnieżna Wioska" zamknięta. Wszystko przez fałszywy śnieg
Wzrost napięcia między Izraelem a Egiptem. Wszystko przez artykuł
Co, jeśli YR4 uderzy w Księżyc? Badacze o skutkach dla Ziemi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić