Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Zalej wrzątkiem i zostaw na noc. Ulga dla stawów

31

Ten popularny produkt pochodzenia zwierzęcego znajduje zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i farmaceutycznym i kosmetycznym. Żelatyna jest bogatym źródłem białka i wielu cennych dla naszego organizmu aminokwasów. Dowiedz się, dlaczego warto po nią sięgać regularnie i jak w pełni wykorzystać jej prozdrowotne właściwości.

Zalej wrzątkiem i zostaw na noc. Ulga dla stawów
Żelatyna świetnie działa na stawy (Getty Images, Vitaliya)

Każdy, kto kiedykolwiek cierpiał z powodu bólu stawów, doskonale wie, jak bardzo uciążliwa potrafi być ta dolegliwość. Żeby sobie z nią poradzić, można sięgnąć po preparaty dostępne w każdej aptece lub wypróbować domową miksturę na bazie żelatyny. Jak ją przygotować?

Na początek 4 łyżeczki żelatyny wsypujemy do naczynia, zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i zostawiamy na całą noc. Rano napęczniałą żelatynę wypijamy na pusty żołądek, 15-20 minut przed zjedzeniem pierwszego posiłku. Chcąc poprawić smak napoju, możemy dodać do niego jogurt naturalny lub odrobinę miodu dobrej jakości. Domowy preparat z żelatyny pomoże osobom cierpiącym na bóle stawów i kręgosłupa. Aby nasza kuracja przyniosła oczekiwane efekty, należy ją stosować przynajmniej przez miesiąc. Pierwsze rezultaty powinniśmy zauważyć już po pierwszym tygodniu.

Regularne picie żelatyny pomoże także usprawnić procesy metaboliczne, wyreguluję gospodarkę hormonalną i ułatwi pozbycie się nadmiaru przyrostu tkanki tłuszczowej. Poza tym żelatyna łagodzi zaparcia, bóle brzucha, stany zapalne oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób zwyrodnieniowych stawów i osteoporozy.

Żelatyna wpływa korzystnie nie tylko na nasze kości, chrząstki, stawy i układ pokarmowy ale poprawia również kondycję naszych włosów i paznokci. Dzięki niej płytka paznokcia jest twardsza i bardziej wytrzymała na złamania, a nasze włosy stają się grubsze, odzyskują dawny blask i rzadziej wypadają. Żelatyna doskonale sprawdza się w walce z cellulitem. Należy jednak pamiętać, że w produktach spożywczych zawierających żelatynę możemy znaleźć szkodliwe substancje takie jak barwniki, środki konserwujące, cukier i syrop glukozowo-fruktozowy. Dlatego potrawy na bazie żelatyny najlepiej przyrządzać samodzielnie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić