Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Wzięli je pod lupę. Zatrzymały rozwój komórek rakowych

14

Owoce jagodowe można śmiało zaliczyć do grupy tzw. superfoods. Poza tym, że są pyszne, kryją w sobie witaminy, minerały i co najważniejsze – bezcenne antyoksydanty. Chińscy naukowcy doszli do wniosku, że maliny mogą zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów.

Wzięli je pod lupę. Zatrzymały rozwój komórek rakowych
Czy warto jeść maliny? (Licencjodawca, Photographer: Vladimir Arndt)

Naukowcy z całego świata już od jakiegoś czasu analizują gatunki różnych roślin pod kątem potencjału antynowotworowego.

Tym razem chińscy badacze wzięli pod lupę właściwości doskonale nam wszystkim znaną przedstawicielkę owoców jagodowych, jaką jest malina właściwa (Rubus idaeus).

Podczas badań, których wyniki opublikowano w "The American Journal of Chinese Medicine", uczeni z Chung Shan Medical University w Chinach postanowili sprawdzić, czy substancje obecne w tym gatunku maliny są w stanie zapobiegać rozwojowi raka nosogardzieli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dzięki nim zregenerujesz wątrobę. Rewolucyjne wyniki badań naukowców z Olsztyna

Jest to jeden z nowotworów głowy i szyi, który w wielu przypadkach powoduje przerzuty do innych obszarów ciała pacjenta, a w szczególności do węzłów chłonnych. Podczas badania wystawiono komórki rakowe na działanie ekstraktu z malin i zbadano, w jaki sposób ta substancja wpływa na ich inwazyjność i migrację.

Biorąc pod uwagę wyniki eksperymentu, Chińczycy zauważyli, że ich rozprzestrzenianie zostało zahamowane.

Na tej podstawie stwierdzili, że malinowa esencja może odgrywać znaczącą rolę w profilaktyce raka nosogardzieli. Żeby jednak potwierdzić tę tezę, konieczne jest udokumentowanie tego w badaniach klinicznych.

Potencjał antynowotworowy malin i innych owoców jagodowych, takich jak jeżyny czy truskawki ma związek z obecnością antyoksydantów, które odpowiadają za ich intensywną barwę.

Niezwykle cenną substancją znajdująca się w tych owocach jest kwas elagowy należący do grupy polifenoli.

Wyniki innych badań już jakiś czas temu potwierdziły, że ten związek może zahamować proces angiogenezy, który jest ściśle związany z rozwojem choroby nowotworowej.

Warto pamiętać, że wyciąg z malin posiada również inne prozdrowotne właściwości. Ich regularne spożywanie lub picie z nich soku zmniejsza ryzyko rozwoju poważnych dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego, wspomaga leczenie cukrzycy i wzmacnia kondycję narządu wzroku.

Poza tym maliny usprawniają procesy trawienne, zwiększają odporność organizmu na wirusowe i bakteryjne infekcje, a także działają przeciwzapalnie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić