Kamil S. Sikora| 

Naukowcy potwierdzają. Wzmacnia wątrobę, chroni przed otyłością

1

Przyprawy nie tylko wzbogacają smak naszych ulubionych dań, ale mogą również wpływać korzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Można do nich zaliczyć sproszkowaną bardzo popularną w naszym kraju roślinę. Jak wynika z najnowszych badań, ten dodatek obniża ryzyko otyłości oraz usprawnia pracę wątroby.

Naukowcy potwierdzają. Wzmacnia wątrobę, chroni przed otyłością
Sproszkowana cebula może pomóc z odchudzaniu (Licencjodawca, Michelle Lee Arnold)

Sproszkowana cebula to przyprawa, która doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do pieczonego mięsa, sałatek, sosów, zup czy twarożku. Jak się okazuje, nie tylko nadaje daniom niepowtarzalny smak i niecodzienny aromat, ale także dostarcza do naszego organizmu wielu cennych składników i wpływa korzystnie na zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pokrój cebulę w plastry i połóż obok łóżka. Oto efekty

Znajdziemy w niej m.in.: witaminę C, witaminy z grupy B, fosfor, potas, magnez, żelazo, siarkę, wapń i magnez. Zespół naukowy z Japonii postanowił przyjrzeć się właściwościom cebuli w proszku, przeprowadzając badania, do których zaprosili 70 osób. Uczestnicy przez 12 tygodni spożywali 9 g dziennie tej przyprawy. Po zakończeniu eksperymentu badacze zauważyli, że ten dodatek do żywności zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości, a także poprawia pracę wątroby.

Zdaniem naukowców swoje niezwykłe właściwości cebula w proszku zawdzięcza zawartości kwercetyny. Jest to należąca do grupy flawonoidów substancja, która wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Autorami tego badania byli: Masuko Kobori, Tokato Muro Jun Nishihira, i Mie Nishimura, a jego wyniki opublikowano na łamach czasopisma "Nutrients".

Należy wziąć pod uwagę, że analiza dotyczyła małej grupy osób i nie u wszystkich uczestników sproszkowana cebula zredukowała ilość tłuszczu trzewnego. Naukowcy będą jednak kontynuować badania, bo rezultaty są optymistyczne. Kwercetynę znajdziemy nie tylko w cebuli, ale także w czosnku, kalafiorze, kapuście i cykorii.

Ten związek organiczny jest odpowiedzialny za kolor roślin, dlatego czerwona cebula zawiera jej więcej niż biała. Warto wspomnieć, że kwercetyna jest jednym z najsilniejszych występujących naturalnie w przyrodzie przeciwutleniaczy.

Dzięki temu chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i spowalnia proces starzenia się organizmu. Poza tym pomaga zahamować namnażanie się komórek powodujących rozwój raka okrężnicy, piersi, płuc, prostaty czy szyjki macicy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić