Zawierają dużo puryn. Polacy uwielbiają, ale nie każdy powinien jeść

Te smaczne wiosenne warzywa poza walorami kulinarnymi wykazuje również wiele zdrowych właściwości. Niestety nie każdy może w pełni z nich skorzystać. Dowiedz się, kto powinien zrezygnować z jedzenia szparagów.

Zawierają dużo puryn. Polacy uwielbiają, ale nie każdy powinien jeśćSzparagi są zdrowe, ale nie każdy może je jeść
© Elza Auer
4

Dlaczego warto jeść szparagi?

Polacy z utęsknieniem czekają na sezon szparagowy, bo to pyszne i kruche warzywa o charakterystycznym delikatnym smaku. Świetnie sprawdzają się w kuchni jako dodatek do dań mięsnych lub składnik zapiekanki, zupy lub risotto. Można jej jeść zarówno po ugotowaniu, jak i na surowo.

Znajdziemy w nich takie cenne składniki jak wapń, potas, żelazo, fosfor, witaminę A, C, E i PP, witaminy należącego do grupy B, błonnik pokarmowy, kumarynę i karotenoidy. Szparagi podnoszą odporność na sezonowe infekcje, wzmacniają wątrobę i kości, przyspieszają perystaltykę jelit, wymiatają z nich złogi pokarmowe, pomagają usunąć z organizmu metale ciężkie i toksyczne substancje. Poza tym wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, niszczą wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wybrać najlepsze szparagi?

Nie zawierają zbyt dużych ilości sodu, dlatego bez obaw mogą po nie sięgać osoby chore na nadciśnienie. Są niskokaloryczne i sycące, dlatego są polecane tym, którzy chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Warto dodać, że szparagi obniżają zbyt wysokie stężenie cholesterolu LDL w krwiobiegu, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu.

Kto nie powinien sięgać po szparagi?

Pomimo tego, że szparagi posiadają szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości, w niektórych przypadkach mogą okazać się szkodliwe. Należą do grypy warzyw, które zawierają znaczne ilości puryn. Te organiczne związki chemiczne sprzyjają odkładaniu się kwasu moczowego.

Z tego względu szparagi powinni ograniczyć pacjenci z dną moczanową, czyli podagrą oraz osoby cierpiące z powodu kamieni nerkowych. Wprawdzie szparagi wpływają pozytywnie na kondycję układu pokarmowego, ale nie są polecane chorym na zespół jelita drażliwego. Mogą nasilać objawy tego schorzenia, a spożywane w nadmiernych ilościach u niektórych osób mogą powodować wzdęcia i wydzielanie

Wybrane dla Ciebie

"Pierwszy raz w historii". Leśnicy potwierdzają
"Pierwszy raz w historii". Leśnicy potwierdzają
Strażacy pokazali poruszające nagranie. Ma ponad 700 tys. wyświetleń
Strażacy pokazali poruszające nagranie. Ma ponad 700 tys. wyświetleń
Masakra w Meksyku. Ogień otwarto podczas katolickiego festynu
Masakra w Meksyku. Ogień otwarto podczas katolickiego festynu
Matka jechała z 6-letnim synem. Uderzyła w latarnię. Miała 3 promile
Matka jechała z 6-letnim synem. Uderzyła w latarnię. Miała 3 promile
Synoptycy wskazali 21 i 22 maja. W większości Polski. Może być ekstremalnie
Synoptycy wskazali 21 i 22 maja. W większości Polski. Może być ekstremalnie
Turysta zrobił to w Hiszpanii. Grozi mu 850 tys. zł grzywny
Turysta zrobił to w Hiszpanii. Grozi mu 850 tys. zł grzywny
Pogoda daje popalić. Będzie tylko gorzej? Eksperci wskazali rok
Pogoda daje popalić. Będzie tylko gorzej? Eksperci wskazali rok
Elon Musk podjął ważną decyzję ws. kampanii wyborczej. Właśnie to ogłosił
Elon Musk podjął ważną decyzję ws. kampanii wyborczej. Właśnie to ogłosił
A ty co robiłeś jako 14-latek? Niezwykły debiut
A ty co robiłeś jako 14-latek? Niezwykły debiut
Tak się kończy szybka jazda. Pokazali nagranie
Tak się kończy szybka jazda. Pokazali nagranie
Czy Rosja wpływa na wybory w Polsce? Ekspert wyjaśnia
Czy Rosja wpływa na wybory w Polsce? Ekspert wyjaśnia
Truskawki wielkości jajka. Mówią o nich na Wyspach
Truskawki wielkości jajka. Mówią o nich na Wyspach