Zawierają dużo puryn. Polacy uwielbiają, ale nie każdy powinien jeść

Te smaczne wiosenne warzywa poza walorami kulinarnymi wykazuje również wiele zdrowych właściwości. Niestety nie każdy może w pełni z nich skorzystać. Dowiedz się, kto powinien zrezygnować z jedzenia szparagów.

fresh asparagus
Bunch of fresh asparagus at the weekly farmers market in Mainz, Germany
elzauerSzparagi są zdrowe, ale nie każdy może je jeść
© Elza Auer

Dlaczego warto jeść szparagi?

Polacy z utęsknieniem czekają na sezon szparagowy, bo to pyszne i kruche warzywa o charakterystycznym delikatnym smaku. Świetnie sprawdzają się w kuchni jako dodatek do dań mięsnych lub składnik zapiekanki, zupy lub risotto. Można jej jeść zarówno po ugotowaniu, jak i na surowo.

Znajdziemy w nich takie cenne składniki jak wapń, potas, żelazo, fosfor, witaminę A, C, E i PP, witaminy należącego do grupy B, błonnik pokarmowy, kumarynę i karotenoidy. Szparagi podnoszą odporność na sezonowe infekcje, wzmacniają wątrobę i kości, przyspieszają perystaltykę jelit, wymiatają z nich złogi pokarmowe, pomagają usunąć z organizmu metale ciężkie i toksyczne substancje. Poza tym wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, niszczą wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wybrać najlepsze szparagi?

Nie zawierają zbyt dużych ilości sodu, dlatego bez obaw mogą po nie sięgać osoby chore na nadciśnienie. Są niskokaloryczne i sycące, dlatego są polecane tym, którzy chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Warto dodać, że szparagi obniżają zbyt wysokie stężenie cholesterolu LDL w krwiobiegu, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu.

Kto nie powinien sięgać po szparagi?

Pomimo tego, że szparagi posiadają szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości, w niektórych przypadkach mogą okazać się szkodliwe. Należą do grypy warzyw, które zawierają znaczne ilości puryn. Te organiczne związki chemiczne sprzyjają odkładaniu się kwasu moczowego.

Z tego względu szparagi powinni ograniczyć pacjenci z dną moczanową, czyli podagrą oraz osoby cierpiące z powodu kamieni nerkowych. Wprawdzie szparagi wpływają pozytywnie na kondycję układu pokarmowego, ale nie są polecane chorym na zespół jelita drażliwego. Mogą nasilać objawy tego schorzenia, a spożywane w nadmiernych ilościach u niektórych osób mogą powodować wzdęcia i wydzielanie

Wybrane dla Ciebie
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
26-latka zabiła trójkę motocyklistów. Szokująca decyzja sądu
26-latka zabiła trójkę motocyklistów. Szokująca decyzja sądu
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę