Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Zawierają szkodliwe puryny. Ta grupa nie może ich jeść

7

Chociaż są smaczne i mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych, to okazuje się, że nie wszystkim służy jedzenie szparagów. W niektórych przypadkach te smaczne warzywa mogą poważnie zaszkodzić. Dowiedz się, kto powinien ich unikać.

Zawierają szkodliwe puryny. Ta grupa nie może ich jeść
Szparagi są zdrowe? Nie dla każdego (Maddy Sporck / EyeEm)

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto już dziś skorzystać z tych pysznych i zdrowych warzyw. To doskonałe źródło błonnika, który działa korzystnie na zdrowie naszych jelit – chroni przed zaparciami, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju raka odbytu.

Szparagi są również uważane za naturalny afrodyzjak i mają bardzo mało kalorii, więc bez obaw mogą po nie sięgać osoby będące na diecie odchudzającej. Również osoby z nadciśnieniem powinny włączyć te warzywa do diety, gdyż zawierają niewielkie ilości sodu.

Dzięki zawartym związkom jedzenie szparagów wpływa pozytywnie na nasz układ moczowy. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i metali ciężkich. Szparagi wspierają również nasz układ kostny i wykazują działanie antynowotworowe. Zmniejszają stany zapalne, a także spowalniają proces starzenia się skóry. Znajdziemy w nich witaminę K, kwas foliowy, witaminy z grupy B, potas, selen, wapń, potas i magnez.

Niestety, nie każdy będzie mógł skorzystać w pełni z ich licznych prozdrowotnych właściwości. Osoby chore na dnę moczanową lub kamicę moczanową powinny ich unikać jak ognia. Wszystko przez to, że w szparagach znajdziemy puryny przyczyniające się do odkładania kwasu moczowego w organizmie, a to będzie nasilało dolegliwości związane z podagrą.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić