Dysgeusia jest terminem oznaczającym zaburzone odczuwanie bodźców smakowych. U osób dotkniętych tą przypadłością pojawia się kwaśny, gorzki, zbyt słodki lub metaliczny posmak w ustach. Dolegliwość może być spowodowana rozwojem infekcji wirusowej, zażywaniem niektórych leków, niedożywieniem czy niedoborem witamin.
Sygnał, że rak zajął płuca. Pojawia się nawet u 70 proc. chorych
Eksperci z Cleveland Clinic zauważyli, że dysgeusia jest również jednym z symptomów chorej wątroby i niedoczynności tarczycy. Może oznaczać również kserostomię, czyli suchość w ustach. Wyniki badań opublikowanych na łamach czasopisma medycznego "Frontiers in Oncology", potwierdziły, że występuje także u osób chorych na nowotwór płuc. Zdaniem badaczy zaburzenia smakowe mogą pojawiać się aż u 35-38 proc. pacjentów z rakiem płuc i występują u 35-69 proc. osób walczących rakiem, jako skutek uboczny przyjmowania preparatów medycznych, w tym również chemioterapii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jako główną przyczyną rozwoju komórek nowotworów w płucach lekarze wymieniają zarówno czynne, jak i bierne palenie papierosów. Inne czynniki ryzyka jednego z najgorszych rodzajów raka to: predyspozycje genetyczne oraz długotrwały kontakt z toksycznymi substancjami takimi jak azbest czy smog. Poza zaburzeniami smakowymi do objawów tej bardzo niebezpiecznej choroby można zaliczyć: uporczywy kaszel, duszności, odkrztuszanie krwi, świszczący oddech, przewlekłe zmęczenie oraz dolegliwości bólowe występujące w obrębie klatki piersiowej i barków.
U chorego pojawiają się także takie dolegliwości jak obniżona wydolność fizyczna oraz widoczna utrata wagi niezwiązana ze zmianą diety, wykonywaniem ciężkiej pracy, wzmożonymi treningami czy przyjmowaniem niektórych medykamentów.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.