Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Zwiększa ryzyko nie tylko raka jelit. Teraz naukowcy odkryli nową zależność

8

Najnowsze wyniki badań australijskich naukowców, opublikowane w "Journal of Affective Disorders", wskazują, że osoby spożywające duże ilości żywności ultraprzetworzonej, są narażone na większe prawdopodobieństwo wystąpienia objawów depresji nawet dekadę później.

Zwiększa ryzyko nie tylko raka jelit. Teraz naukowcy odkryli nową zależność
Żywność ultraprzetworzona zwiększa ryzyko wielu chorób (Licencjodawca, Tom Hoenig)

Wskazywanie diety jako źródła depresji, jednego z najczęstszych na świecie schorzeń psychicznych, sugeruje, że zmiana sposobu odżywiania może być potencjalną drogą do lepszego zdrowia psychicznego.

Żywność ultraprzetworzona

Australia to kraj z jednym z najwyższych wskaźników spożycia żywności ultraprzetworzonej, gdzie mieszkańcy spożywają średnio ponad 40 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie z wysokoprzetworzonych źródeł.

Żywność ultraprzetworzona to produkty przemysłowe, które zazwyczaj zawierają pięć lub więcej składników. Są one optymalizowane pod kątem smaku i długiego okresu trwałości, a nie wartości odżywczych. W rezultacie często zawierają słodziki, konserwanty, emulgatory, sztuczne barwniki i aromaty.

Żywność ultraprzetworzona a depresja

Badacze przeanalizowali dane 23 299 osób w wieku od 27 do 76 lat biorących udział w badaniu Melbourne Collaborative Cohort Study. Na podstawie kwestionariuszy wykluczyli z badania osoby wykazujące objawy psychicznego dyskomfortu na początku badania oraz 30 dni przed nim.

Uczestników obserwowano przez 13 do 17 lat, a ich zdrowie emocjonalne oceniano przy użyciu dziesięcioelementowej skali dyskomfortu psychicznego Kesslera.

Odkryto, że nastolatkowie regularnie spożywający żywność ultraprzetworzoną byli bardziej narażeni na objawy depresji dekadę później niż ich rówieśnicy stosujący zdrowsze diety. - Ryzyko było wyższe, kiedy żywność ultraprzetworzona stanowiła około 30 proc. wszystkiego, co jedli uczestnicy - wskazała dr Melissa Lane, jedna z autorek badania.

Związek między spożywaniem żywności ultraprzetworzonej a późniejszym wystąpieniem depresji nie był związany z płcią, wiekiem, wskaźnikiem masy ciała, stanem cywilnym, liczbą osób, z którymi dana osoba mieszkała oraz jej poziomem aktywności fizycznej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: To nie jest wędlina. Czytaj etykietę, zanim ją kupisz

Związek przyczynowo-skutkowy

Obserwacyjne badanie, takie jak to, nie może definitywnie ustalić przyczynowości. Jak jednak powiedziała dr Lane: "Żywność ultraprzetworzona ma tendencję do braku ważnych składników odżywczych, takich jak białko i błonnik, zawiera natomiast nadmiar węglowodanów, tłuszczów nasyconych i kalorii. Czynniki te są kojarzone z problemami jelitowymi i stanami zapalnymi, które są związane z depresją."

Chociaż nikt nie może cofnąć się w czasie i zmienić swoich wcześniejszych nawyków żywieniowych, być może zaprzestanie spożywania żywności ultraprzetworzonej teraz może przynieść korzyści dla zdrowia psychicznego w przyszłości.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić