Piotr Kalsztyn| 

My nie damy rady? Hutnicy z Krosna też upiekli rybę w płynnym szkle

25

Wideo ze szwedzkiej restauracji obejrzano kilkanaście milionów razy. Polacy nie chcą być gorsi.

My nie damy rady? Hutnicy z Krosna też upiekli rybę w płynnym szkle
(Youtube.com)

Rybę pieczoną w płynnym szkle przygotowano w Centrum Dziedzictwa Szkła. Krośnieńscy hutnicy zainspirowali się wideo z restauracji Rot z Gotlandii. Sieć obiegł niedawno film, na którym tamtejsi kucharze-hutnicy pieką turbota. Nasi eksperci powiedzieli "sprawdzam" i w we własnych warunkach przetestowali, czy można przyrządzić tak rybę – informuje serwis krosno24.pl.

Trwa ładowanie wpisu:facebook

Pstrąga owinięto w mokrą gazetę. To miało zabezpieczyć rybę przed spaleniem w kontakcie z rozlewanym po jego powierzchni szkłem. Naturalnie danie zostało wcześniej odpowiednio przyprawione. Szkło roztopione w temperaturze 1100 stopni Celsjusza zadziałało równie dobrze, jak piecyk z termoobiegiem.

Ryba była pieczona przez 10 minut. Na początku płynne szkło ma około 800 st. Celsjusza. Temperatura zmniejszała się potem się z każdą minutą o 100 stopni. Na koniec szkło rozbito młotkiem. Te kilka minut wystarczyło, aby ryba nadała się do zjedzenia.

Zobacz także: Zobacz także: Pomysł na biznes: Pracownia recyklingu szkła

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić