My nie damy rady? Hutnicy z Krosna też upiekli rybę w płynnym szkle
Wideo ze szwedzkiej restauracji obejrzano kilkanaście milionów razy. Polacy nie chcą być gorsi.
Rybę pieczoną w płynnym szkle przygotowano w Centrum Dziedzictwa Szkła. Krośnieńscy hutnicy zainspirowali się wideo z restauracji Rot z Gotlandii. Sieć obiegł niedawno film, na którym tamtejsi kucharze-hutnicy pieką turbota. Nasi eksperci powiedzieli "sprawdzam" i w we własnych warunkach przetestowali, czy można przyrządzić tak rybę – informuje serwis krosno24.pl.
Pstrąga owinięto w mokrą gazetę. To miało zabezpieczyć rybę przed spaleniem w kontakcie z rozlewanym po jego powierzchni szkłem. Naturalnie danie zostało wcześniej odpowiednio przyprawione. Szkło roztopione w temperaturze 1100 stopni Celsjusza zadziałało równie dobrze, jak piecyk z termoobiegiem.
Ryba była pieczona przez 10 minut. Na początku płynne szkło ma około 800 st. Celsjusza. Temperatura zmniejszała się potem się z każdą minutą o 100 stopni. Na koniec szkło rozbito młotkiem. Te kilka minut wystarczyło, aby ryba nadała się do zjedzenia.
Zobacz także: Pomysł na biznes: Pracownia recyklingu szkła
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.