Karolina Woźniak| 

Przepis na najsłynniejsze klopsy świata. IKEA ujawniła recepturę na swoje klopsiki

6

Podczas siedzenia w domu można zatęsknić za jedzeniem ze swoich ulubionych restauracji. Sporą popularnością cieszy się również jedzenie z IKEI. Klopsiki są jednym ze smaczniejszych dań, jakie można tam zjeść.

Klopsiki z IKEI to jedno z najpopularniejszych dań. Firma zdecydowała się udostępnić na nie przepis.
Klopsiki z IKEI to jedno z najpopularniejszych dań. Firma zdecydowała się udostępnić na nie przepis. (Getty Images, William Van Hecke)

Jeśli zastanawialiście się kiedyś, jak zrobić klopsiki z IKEI, to mamy dla was odpowiedź. Popularna firma opublikowała przepis, który pozwoli wam na zrobienie swojego ulubionego obiadu w domowym zaciszu. To świetny pomysł na zaskoczenie swoich najbliższych. Co więcej, szwedzka firma przepis zaprezentowała w sposób, w jaki najczęściej pokazuje się tam instrukcję składania mebli.

Kultowe klopsiki z Ikei. Potrzebne składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 100 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • Sól i pieprz do smaku

Kultowe klopsiki z IKEI. Sposób wykonania:

  • Połącz mięso wołowe i wieprzowe. Dokładnie wymieszaj, żeby rozbić grudki
  • Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko i wymieszaj
  • Dodaj mleko. Dopraw solą i pieprzem
  • Uformuj małe kulki
  • Umieść je na talerzu i włóż do lodówki na minimum 2 godziny
  • Po tym czasie rozgrzej olej na patelni i wyłóż na nią klopsiki. Smaż z obu stron.

IKEA przedstawiła też przepis na sos. Potrzebne składniki

  • Łyżka oleju
  • 40 g masła
  • 40 g zwykłej mąki
  • 150 ml bulionu
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 150 ml śmietany
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

Sos do klopsików. Sposób przygotowania

  • Na rozgrzaną patelnie wrzuć 40 g masła i dosyp mąkę
  • Wszystko powoli mieszaj przez 2 minuty
  • Dodaj 150 ml bulionu warzywnego i 150 ml bulionu wołowego
  • Dodaj 150 ml śmietany, 2 łyżeczki sosu sojowego i łyżeczkę musztardy Dijon
  • Wszystko dokładnie wymieszaj
  • Doprowadź sos do wrzenia i pozwól mu zgęstnieć

Klopsiki z sosem można podać z ziemniakami lub ryżem. Naturalnie po zjedzeniu dobrego obiadu należy się porcja pysznego deseru. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku tiramisu.

Zobacz także: Brownie - gratka dla fanów czekolady

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić