Albert Kamiński| 
aktualizacja 

Te aminokwasy mogą dokarmiać raka

36

O tym, że dieta może mieć wpływ na powstawanie nowotworów wiemy od dawna. Nowe badania pokazują, że usunięcie z niej pewnych aminokwasów może znacząco opóźnić rozwój choroby. Znajdują się one w produktach pochodzenia mlecznego.

Te aminokwasy mogą dokarmiać raka
(flickr.com, Earl McGehee)

Seryna i glicyna to aminokwasy endogenne. Oznacza to, że ludzki organizm potrafi je w ograniczonym zakresie sam wytwarzać. Wyeliminowanie ich z organizmu człowieka wydaje się zatem bardzo trudne.

Naukowcy wykluczyli je z pokarmu myszy chorych na raka. U gryzoni z chłoniakami lub nowotworami jelit usunięto z diety serynę i glicynę. Kiedy to zrobiono odkryto, że spowolnił się proces rozwoju choroby a przeżywalność zwierząt znacznie się wydłużyła.

Tkanki nowotworowe stały się słabsze. Usunięcie aminokwasów sprawiło, że komórki rakowe były bardziej podatne na reaktywne formy tlenu wytwarzane podczas chemioterapii i radioterapii.

Testy na ludziach jeszcze się nie odbyły. Nie wiadomo czy nasz organizm zareaguje w ten sam sposób. Dopóki jakiekolwiek badania nie potwierdzą wpływu aminokwasów na rozwój raka, naukowcy zalecają żeby nie eliminować ich z diety.

Badanie upubliczniono na łamach czasopisma Nature. Przeprowadzili je naukowcy z Beatson Institute w Wielkiej Brytanii.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić