Znalazł bryłę masła sprzed 2 tys. lat

72

Irlandczyk Jack Conway szukał torfu i darni na opał. Los chciał, że natrafił na skamieniałą bryłę masła. Odkryciem podzielił się z z muzeum w Cavan, mieście położonym na północy Zielonej Wyspy.

Znalazł bryłę masła sprzed 2 tys. lat
(twitter.com, Cavan County Museum)

Ten sposób przechowywania masła był niegdyś bardzo popularny. Chłód bagna, organiczna konsystencja torfu i obecność tlenu pozwalały dłużej utrzymać świeżość masła wytwarzanego z krowiego mleka. Te naturalne warunki przypominały nieco współczesne lodówki. Dwa tysiące lat to jednak sporo. Znalezisko bardziej przypomina ser niż delikatny tłuszcz do smarowania.

Pachnie jak masło. Pachniały moje ręce, zapach unosił się nawet w pokoju, gdzie dokonywaliśmy badań - powiedziała w wywiadzie dla irlandzkiej telewizji UTV Savina Donohoe, kurator muzeum w Cavan.

Wiekowe masło okazało się jednak jadalne. W przeszłości dokonywano już podobnych odkryć. W 2014 r. znany irlandzki szef kuchni Kevin Thorton, właściciel nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji w Dublinie, spróbował liczącej 4 tys. lat próbki masła.

Byłem bardzo podekscytowany. Nie mogliśmy go nie spróbować. Było sfermentowane, ale nie do końca. To wykraczało daleko poza ten proces. Ten smak był niezwykły, czuło się go już nosem - powiedział wówczas w wywiadzie dla "Irish Independent".

Trwa ładowanie wpisu:twitter

Środowisko bagienne dobrze konserwuje nie tylko masło. Torfowiska są świetnym miejscem dla każdej organicznej materii, chociażby ciała człowieka. W ten sposób nie tylko ulegnie ono procesowi mumifikacji, ale istnieje szansa na zachowanie się skóry, a także organów wewnętrznych. Archeolodzy ukuli nawet specjalny termin dotyczący takiego znaleziska - "bog body" (tłum. "ciało z bagien").

Autor: Tomasz Wiślicki

Teraz serce internetu w jednej aplikacji. Bądź na bieżąco i pobierz w Google Play albo App Store.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić