aktualizacja 

Tyle zapłacisz za stypę po pogrzebie. Kwoty zwalają z nóg

17

Śmierć osoby to potworny cios dla jej bliskich. Zrozpaczona i pogrążana w bólu rodzina staje przed niełatwym wyzwaniem organizacji pogrzebu, ale i też niejednokrotnie stypy. Okazuje się, że poczęstunek w restauracji dla żałobników potrafi pochłonąć krocie. Kwoty dosłownie aż jeżą włos na głowie. Znamy stawki za talerzyk!

Tyle zapłacisz za stypę po pogrzebie. Kwoty zwalają z nóg
Tyle kosztuje stypa w Polsce. Kwoty zwalają z nóg. Zdjęcie ilustracyjne. (Adobe Stock, Kzenon)

O sprawie pisze "Fakt". To właśnie do tego tabloidu zgłosiła się pewna emerytka z Warszawy, która szykowała pogrzeb swojemu zmarłemu mężowi. Postanowiła, że po pochowku ukochanego zaprosi część żałobników na obiad do lokalu. Zarezerwowała więc 30 miejsc w restauracji.

Zjedzie rodzina z drugiego końca Polski, wypada ich nakarmić - podała dla dziennika.

Tyle zapłacisz za stypę. Kwoty zwalają z nóg

Przypomnijmy. Aktualny zasiłek pogrzebowy wynosi 4 tys. zł. Co ciekawe, świadczenie to nie zostało podwyższone od 2011 roku. To dość mało, zważywszy na ceny pogrzebów w Polsce. Sytuacja komplikuje się, jeśli ktoś chce dodatkowo zorganizować stypę w restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Gardias też planuje własny pogrzeb: "Wielka impreza z moim zdjęciem"
Zasiłek pogrzebowy nie wystarczy mi nawet na stypę. Wydam 4470 tys. zł, bo lokal chce od osoby 149 zł - żaliła się wspomniana wyżej seniorka.

"Fakt" prześledził, ile trzeba przeznaczyć aktualnie na stypę w lokalach w innych miejscach. "Najniższa stawka, jaką znaleźliśmy w stolicy, to 30 zł od gościa. Jest jednak pewne "ale" - to nie obiad, a tylko ciasto i napoje. Dodajmy, że taka cena obowiązuje w przycmentarnym lokalu wyłącznie do godz. 11. Kto zorganizuje stypę w warszawskim hotelu, wyda z kolei za osobę 90 zł" - pisze tabloid.

A jak w Poznaniu (woj. wielkopolskie)? Według dziennika jedna z tamtejszych restauracji pobiera 159 zł od talerzyka. W ramach tej kwoty każdy gość otrzyma rosół, ziemniaki i dwie porcje mięsa, napoje oraz półtorej porcji ciasta.

Lokal pod Świdnicą (woj. lubelskie) za pakiet: zupa, drugie danie, cztery zimne przekąski, deser i napoje chce 109 zł. W przypadku samego obiadu i wody trzeba zapłacić 69 zł od osoby - podaje "Fakt". Z kolei na talerzyk dla żałobnika w Lublinie wydamy... 199 zł.
Autor: PŁA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić