Nie bez powodu
Ser ma miliony zwolenników na świecie. Nie ma się czemu dziwić, bo jest nie tylko smaczny, ale i naprawdę zdrowy. Poznajcie sześć powodów, dla których powinien być w naszej diecie.
Dłuższe życie
Badacze z Texas Agricultural and Mechanical University twierdzą, że jedzenie starszych rodzajów sera może pomóc w przeciwdziałaniu nowotworom. Wszystko dzięki zawartej w nich spermidynie. Ten organiczny związek przeciwdziała marskości wątroby i złośliwemu rakowi wątrobowokomórkowemu.
Ochrona przed rakiem
Naukowcy z Uniwersytetu Aarhus w Danii powiązali średnią długość życia Francuzów ze spożywanym przez nich serem. Przeciętnie żyje się tam 82 lata i zjada 23,9 kg sera rocznie. Tymczasem Brytyjczycy żyją 81 lat i jedzą 11,6 kg. U Francuzów ryzyko śmierci na chorobę wieńcową było też dwa razy niższe. Z badań kilkudziesięciu próbek wynikało że ci, którzy jedzą więcej sera mają wyższe poziomy kwasu masłowego. On z kolei zwiększa metabolizm i pozwala schudnąć.
Zdrowsze zęby
Do takich wniosków doszli naukowcy z Academy of General Dentistry w USA. Podzielili 68 dzieci na trzy grupy. Pierwsza jadła ser, druga jogurt, a trzecia piła szklankę mleka dziennie. Później zbadano poziom pH w ich ustach. Ten po serze był najwyższy. To oznaczało, że w ich buziach było najmniejsze ryzyko rozwinięcia się próchnicy.
Zrzucenie wagi
Wbrew obiegowej opinii, że na diecie trzeba bezwzględnie unikać nabiału, jedzenie jego odpowiedniej ilości w rzeczywistości pozwala zrzucić kilogramy. Do takich wniosków doszli badacze z Curtin University of Technology w Perth, w Australii. Oprócz spadku wagi, można też liczyć na obniżenie ciśnienia krwi. Zanim włączycie jednak ser do swojej diety, ustalcie jej plan ze specjalistą, który odpowiednio dopasuje jego ilość.
Wyższy poziom inteligencji
Jak twierdzą amerykańscy i australijscy badacze, regularne jedzenie nabiału (w tym sera) pozwala osiągać lepsze rezultaty podczas testów badających zdrowie psychiczne. Badanie przeprowadzono na grupie 900 kobiet i mężczyzn. Kazano im rozwiązać testy sprawdzające ich inteligencję wizualno-przestrzenną, werbalną i pamięć.
Mocniejszy system odpornościowy
Badania naukowców z Uniwersytetu w Turku w Finlandii wykazały, że codzienne spożywanie przynajmniej plastra sera probiotycznego gouda pozwala podnieść odporność u starszych ludzi. Dzięki niemu procesy niszczenia systemu immunologicznego są spowalniane. To z kolei wpływa na lepszą odporność na infekcje i pomaga walczyć rakiem.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.