Drylowanie pestek
Gotowanie nie musi być czasochłonne i męczące. Oto 9 sprytnych trików, które pomogą ci w kuchni. Np. żeby pozbyć się pestek z ogórka, cukinii czy melona wcale nie trzeba mocować się z nożem. Pomocna w tym przypadku jest łyżka do lodów, którą błyskawicznie wydrylujemy te warzywa i owoce.
Lód
Jeśli przyrządzone danie ocieka tłuszczem, owiń parę kostek lodu w ręcznik papierowy i przeciągnij nim po okach tak, jak gumką po zapisanym ołówkiem papierze.
Folia spożywcza
Przechowuj ją w lodówce. Dzięki temu będzie łatwiej z niej korzystać. Nie będzie się sklejać i nie sprawi kłopotów z odwijaniem.
Cytrusy
Jeśli nie chcesz zniszczyć paznokci podczas ich obierania, włóż np. pomarańczę lub cytrynę do mikrofali na 20 sekund.
Jajka
Nie będziesz miał problemu z obraniem ich ze skorupki, jeśli do gotującej się wody dodasz odrobinę sody oczyszczonej lub octu.
Świeży sok
Bez problemu wyciśniesz sok z cytrusów do ostatniej kropli, jeśli najpierw schłodzisz je w lodówce, a następnie włożysz do mikrofalówki na 15-20 sekund.
Ser
Zetrzesz go łatwiej, jeśli wcześniej włożysz go na pół godziny do lodówki. Dzięki temu nie będzie się przyklejał do tarki.
Cebula
Tutaj też przyjdzie z pomocą zamrażarka. Włóż do niej cebulę na 30 minut, a nie będziesz płakać podczas jej krojenia.
Odgrzewanie w mikrofali
Podgrzewane w niej danie nie będzie suche, jeśli obok postawisz szklankę z wodą.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.