Fioletowe jedzenie. To będzie hit 2017 roku
Jagody acai
Swoją barwę zawdzięczają dużej ilości antocyjanów, które są rodzajem antyoksydantów. A te mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Chronią przed rakiem, działają przeciwzapalnie i zapobiegają starzeniu. Dlatego eksperci z "Whole Foods" przekonują, że dieta oparta na purpurowych składnikach będzie na topie w zbliżającym się roku. Warto zacząć od jagód acai. Choć są malutkie, wypełnia je moc witamin A, B, C, E i minerałów takich jak potas, wapń, magnez, miedź i cynk. Dodatkowo, mają jeden z najwyższych poziomów antyoksydantów (nawet do 30 razy więcej niż czerwone wino).
Fioletowe ziemniaki truflowe
Mogą być zamiennikiem tych tradycyjnych. Obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko udaru i chorób serca.
Fioletowa marchewka
Nie tylko fenomenalnie wygląda, ale także zawiera mnóstwo witaminy A, która dobrze działa na wzrok. Trzeba pamiętać, że ten gatunek marchwi po ugotowaniu traci kolor. Dlatego najlepiej zajadać się nią na surowo.
Buraki
Poczciwe, powszechnie dostępne w Polsce warzywa, zawierają barwnik zwany betaniną, który działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, a także chroni przed nowotworami i obniża poziom złego cholesterolu. Choć betanina występuje np. w rabarbarze, tam jej poziom jest o wiele niższy. O fenomenalnym działaniu buraków może świadczyć fakt, że zagęszczony sok z tego warzywa występuje w diecie niektórych piłkarzy.
Czerwona kapusta
Główka tego warzywa obfituje w imponującą ilość minerałów: fosfor, siarkę, potas, wapń, żelazo czy sód. Nie brak w niej także witamin z grupy B, A, C i E, które chronią odporność i korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.