Nie wyrzucaj nawet po terminie ważności. One nadają się do jedzenia
Nie wyrzucaj!
Nie każdy produkt trzeba wyrzucić do kosza, gdy tylko upłynie jego data przydatności wydrukowana na opakowaniu. W swoich zapasach na pewno macie takie, które bez problemu można jeść długo po tym magicznym terminie.
Jedzenie w puszkach
Zazwyczaj takie produkty mają kilka lat przydatności. Pod warunkiem, że przechowujesz je w chłodnym i zacienionym miejscu, a sama puszka nie będzie uszkodzona, możesz wykorzystać jej zawartość nawet 4 lata po "oficjalnym" końcu ważności.
Ciastka
Mogą jedynie stracić swoją chrupkość, ale nawet przeterminowane nie zrobią ci krzywdy. Jeśli chcesz, żeby nie były tak miękkie, połóż je na talerzyku, przykryj ręcznikiem papierowym i włóż na 30 sekund do mikrofalówki. Nadmiar wody wyparuje i odzyskasz chrupkość.
Makarony
To również produkt, z którym nie będzie problemu. Nawet o 3 lata można "przedłużyć" jego termin przydatności. Pod warunkiem, że opakowanie nie jest uszkodzone.
Jajka
Jeśli przechowujesz je w lodówce, to nawet 3 tygodnie po upływie terminu przydatności możesz je śmiało jeść. Nie powinny się w tym czasie zepsuć.
Mrożonki
Niska temperatura w zamrażarce zapobiega ich psuciu. Dlatego nie trzeba szczególnie przejmować się datą ważności na opakowaniu mrożonych warzyw. Po dłuższym czasie może się jednak zmienić ich tekstura, a więc prawdziwym testem będzie smak.
Pieczywo tostowe
Jego data ważności od otwarcia opakowania jest dość krótka. Takie pieczywo szybko pleśnieje. Jak temu zapobiegać? Po otwarciu przechowuj je w lodówce, gdzie temperatura spowolni ewentualne pleśnienie.
Czekolada
To kolejny produkt, który można jeść na długo po upływie daty ważności. Nie trzeba się też bać białego nalotu, który często spotyka się na starej czekoladzie. To krystalizujący się cukier. Można go zdrapać lub odkroić, ale żadnej krzywdy ci nie wyrządzi.
Twarde sery
Pleśń nie przechodzi do wnętrza takich serów jak parmezan, cheddar czy grama padano. Może się osadzać na jego zewnętrznej stronie, ale jeśli się ją odkroi, ser nadaje się do jedzenia. Dlatego nie trzeba zbytnio przejmować się jego datą przydatności.
Jogurty
Jeśli są szczelnie zamknięte, można je jeść nawet do dwóch tygodni po upływie terminu przydatności. Warto się jednak upewnić, czy nie śmierdzą. Jeśli nie - nie trzeba ich wyrzucać.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.