Warto ją stosować
Oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa. Tłoczona na zimno w temperaturze 27 stopni świetnie nadaje się do sałatek czy dań gotowych. Poznajcie szereg jej zalet.
Witamina E
Od razu wyciskana oliwa jest bogata w witaminę E. Ta z kolei odpowiada za zdrową skórę, wzmacnia oczy, poprawia odporność organizmu, a u mężczyzn dodatkowo wspomaga produkcję nasienia.
Dobre źródło polifenoli oraz flawonoidów
Dodając do posiłku oliwę extra virgin zapewniamy sobie odpowiednią dostawę polifenoli i flawonoidów. Pierwszy związek wzmacnia układ krwionośny i przeciwdziała nowotworom. Drugi natomiast działa przeciwzapalnie.
Witamina A
Oprócz witaminy E, w tej oliwie jest też witamina A. Dzięki niej mamy zdrowe oczy, nasz organizm jest odporniejszy, a zęby pokryte szkliwem.
Wapń
Już od najmłodszych lat uczą, że bez wapnia próżno marzyć o zdrowych kościach i zębach. Tymczasem jest on w oliwie extra virgin. Dodatkowo wspomaga skurcze mięśni – także tych w sercu.
Żelazo
Jesteście ciągle zmęczeni? To może być objaw niedoboru żelaza, które odpowiada w organizmie za zdolność czerwonych krwinek do transportu tlenu. Jego poziom uzupełnicie stosując oliwę z oliwek.
Miedź
Bez miedzi nawet najlepsze żelazo nie będzie efektywnie wykorzystywane, ponieważ to ten pierwiastek pozwala je uwalniać. Niedobór miedzi w organizmie objawia się m.in. pogorszeniem koncentracji, anemią czy nadmierną łamliwością paznokci.
Magnez
Korzystanie w kuchni z oliwy extra virgin pozwala uzupełnić niedobór magnezu. To on odpowiada za nasz spokój, rozluźnienie mięśni i reguluje poziomy potasu, wapnia i sodu.
Bez cholesterolu
Jeśli lekarz zalecił wam dietę obniżającą poziom cholesterolu, oliwa extra virgin będzie bardzo dobrym wyborem. Nie ma w niej bowiem tego pierwiastka, którego nadmiar blokuje przepływ krwi w żyłach.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.