Weganie tym się zajadają. Nie wiedzą, co jest w środku
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC BY-SA
Cukier
Pozornie niewinne produkty będące przysmakiem wielu wegetarian, tak naprawdę zawierają składniki odzwierzęce. Nie spodziewalibyście się tego np. po cukrze. A jednak. Wybiela się go węglem kostnym pozyskiwanym z bydlęcych kości. Dlatego lepiej przestawić się np. na stewię lub syrop z agawy.
Żelki
Ich głównym składnikiem żelatyna, czyli substancja pozyskiwana z kości zwierząt.
Płatki "poduszeczki"
Ich nadzienie - podobnie jak w żelkach - zawiera żelatynę.
Piwo
Niektóre rodzaje tego chmielowego napoju są filtrowane z pomocą żelatyny lub rybich pęcherzy. Zapobiega to warzeniu się drożdży.
Produkty wzbogacane omega-3
Kwas omega-3 sztucznie dodawany do żywności, np. do soku pomarańczowego pochodzi z rybiego tłuszczu lub żelatyny.
Sos Worcestershire
Powstaje ze sfermentowanych anchois, czyli małych ryb (sardeli).