Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Anna Piątkowska-Borek
Anna Piątkowska-Borek
|
aktualizacja

Barszcz czerwony. Sprawdzony przepis Magdy Gessler

4
Podziel się:

Barszcz czerwony to jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych, której nie powinno zabraknąć na stole w święta. Kluczem do sukcesu jest zakwas. Jak go zrobić, a potem ugotować tradycyjny barszcz na wigilię, zdradziła Magda Gessler.

Barszcz czerwony. Sprawdzony przepis Magdy Gessler
Przepis na barszcz czerwony (Pixabay)

Przepis na barszcz czerwony

Kluczem do sukcesu jest zakwas, który należy przygotować 4-5 dni wcześniej. Jak przygotować dobry zakwas na barszcz? Tajniki swojej kuchni zdradziła Magda Gessler.

Zakwas na barszcz czerwony nie jest trudno zrobić. Ale pamiętajmy, zróbmy go kilka dni przed Wigilią. Kroimy buraki i czosnek, a następnie zalewamy zagotowaną osoloną wodą. Dodajemy liść laurowy i kromkę chleba pieczonego na zakwasie. Przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni.

Tradycyjny barszcz czerwony. Przepis od Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 4 kwaśne jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • zakwas
  • sól
  • pieprz

Czytaj także: Jestem zaszczepiony na COVID-19. Czy dalej zarażam innych?

Wykonanie:

Buraki kroimy i zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy. Do tego dodajemy pozostałe warzywa (por, seler, cebula, czosnek). Gdy będą miękkie, ściągamy z ognia i zalewamy wywar zakwasem. Na koniec dodajemy jabłka, przykrywamy i odstawiamy na noc.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(4)
Mi.:
rok temu
Serdecznie dziekuje za ten wspanialy przepis!
Arti
2 lata temu
Też mi rewelacją!!! Dobry barszcz to moja żona robi
kiki
2 lata temu
zakwaszony barszcz jest super ale na wielkanoc z tartym chrzanem nożykiem na drobne wiórki wędliną i śmietaną pycha, a na wigilię musi być dany wywar z grzybów po gotowaniu grzybów na uszka
Kuchcik
2 lata temu
Barszcz czerwony juz byl w obiegu zanim Gesslerka pojawiła się na świecie. To żadne odkrycie, a każdy region i każda społeczność ma swój tradycyjny przepis. Smacznego !
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić