Wigilia. Które potrawy można przygotować wcześniej? Tu znajdziesz odpowiedź
Zbliża się Wigilia. Zgodnie z tradycją na wigilijną kolację powinniśmy przygotować 12 potraw. Czy wszystkie trzeba gotować 24 grudnia? Nie, cześć można już zrobić wcześniej. Podpowiadamy.
Wigilia. Jakie dania można przygotować wcześniej?
Aby 24 grudnia nie siedzieć cały dzień w kuchni, niektóre dania można przygotować już wcześniej. Co można zrobić i co nie zepsuje się do świąt? Kilka wigilijnych smakołyków warto przyrządzić już wcześniej.
Niektóre dania wigilijne mogą poczekać kilka dni w lodówce lub zamrażalce. Jeśli znajdziemy wolną chwilę, to nic nie stoi na przeszkodzie, by już zacząć przygotowania.
Wigilia. Nie zostawiaj wszystkiego na ostatnią chwilę. Te dania zrobisz już wcześniej
- Pierogi / uszka - do Wigilii mogą czekać w zamrażalce. Wystarczy, że po ulepieniu pierogów i uszek podgotujemy je, a następnie zamrozimy.
- Zakwas na barszcz czerwony.
- Piernik - ciasto piernikowe im dłużej leży, tym smaczniejsze. Można je zatem upiec już kilka dni przed świętami.
- Śledzie - mogą stać w zalewie nawet 2-3 dni przed Wigilią.
Dzień przed Wigilią można też przygotować sobie składniki do dań i ciast. Możemy np. obrać orzechy, grzyby, zmielić mak itd. Prace warto rozplanować, by 24 grudnia mieć jeszcze siłę na świętowanie.