aktualizacja 

Bosacka ostrzega przed majówką. "Zerknijcie na zdjęcie"

22

Majówka za pasem, a wraz z nią sezon grillowy na działkach i w ogrodach. Test kiełbas i gotowych sosów przed długim weekendem zaprezentowała Katarzyna Bosacka. Producenci mięsnych przekąsek nie wypadają w nim najlepiej. Dziennikarka przestrzega, że nie zawsze kiełbasa, "która ma na opakowaniu napis "grillowa" będzie się najlepiej nadawała na ruszt".

Bosacka ostrzega przed majówką. "Zerknijcie na zdjęcie"
Bosacka o grillowych kiełbasach (AKPA, Facebook)

Coraz cieplejsze wieczory wśród pachnącego kwiecia i sporo wolnego w związku ze zbliżającą się majówką, to idealny moment na to, by z zakamarków garaży i piwnicy wyjąć zakurzone grille i ogrodowe ruszty.

Polacy pokochali tradycję grillowania i traktują ją niemalże jak narodowe święto. Nie dziwi więc, że producenci kiełbasek i gotowych dań na grilla prześcigają się z początkiem maja w swoich ofertach.

O tym, czego unikać, by nie zakończyć przedłużonego weekendu z bólem brzucha, pisze w swoim nowym poście Katarzyna Bosacka. Dziennikarka na warsztat bierze popularne produkty na grilla i analizuje ich skład. Wnioski w niektórych przypadkach mogą zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Długi weekend majowy. Jaka będzie pogoda?
Przed nami majówka. Planujecie zrobić grilla? W sklepach roi się od gotowców na grilla – kiełbas, boczków, serów, sosów czy mięsa w gotowych marynatach. Niestety, większość tych produktów ma kiepski skład - przestrzega dziennikarka.

Dalej Bosacka wskazuje na skład popularnych kiełbasek i przestrzega: "Zerknijcie na zdjęcie tego trzypaku kiełbas na grilla: w jednej mamy 67% mięsa, w drugiej 75%, a w trzeciej zaledwie 64%... Reszta to w większości zbędne dodatki".

Kiełbasa na grilla nie powinna zawierać azotynu sodu, bo w trakcie grillowania powstają w niej rakotwórcze nitrozoaminy. Do tego nie poleca się grillowania kiełbas z fosforanami (E450 i E451), karagenem (E407) czy glutaminianem monosodowym (E621) - ostrzega też w swoim poście Bosacka.

Dziennikarka przestrzega też przed zbyt długim smażeniem, w wyniku którego powstają rakotwórcze substancje.

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić