Bosacka ostrzega przed majówką. "Zerknijcie na zdjęcie"

Majówka za pasem, a wraz z nią sezon grillowy na działkach i w ogrodach. Test kiełbas i gotowych sosów przed długim weekendem zaprezentowała Katarzyna Bosacka. Producenci mięsnych przekąsek nie wypadają w nim najlepiej. Dziennikarka przestrzega, że nie zawsze kiełbasa, "która ma na opakowaniu napis "grillowa" będzie się najlepiej nadawała na ruszt".

Bosacka o grillowych kiełbasachBosacka o grillowych kiełbasach
Źródło zdjęć: © AKPA, Facebook

Coraz cieplejsze wieczory wśród pachnącego kwiecia i sporo wolnego w związku ze zbliżającą się majówką, to idealny moment na to, by z zakamarków garaży i piwnicy wyjąć zakurzone grille i ogrodowe ruszty.

Polacy pokochali tradycję grillowania i traktują ją niemalże jak narodowe święto. Nie dziwi więc, że producenci kiełbasek i gotowych dań na grilla prześcigają się z początkiem maja w swoich ofertach.

O tym, czego unikać, by nie zakończyć przedłużonego weekendu z bólem brzucha, pisze w swoim nowym poście Katarzyna Bosacka. Dziennikarka na warsztat bierze popularne produkty na grilla i analizuje ich skład. Wnioski w niektórych przypadkach mogą zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Długi weekend majowy. Jaka będzie pogoda?

Przed nami majówka. Planujecie zrobić grilla? W sklepach roi się od gotowców na grilla – kiełbas, boczków, serów, sosów czy mięsa w gotowych marynatach. Niestety, większość tych produktów ma kiepski skład - przestrzega dziennikarka.

Dalej Bosacka wskazuje na skład popularnych kiełbasek i przestrzega: "Zerknijcie na zdjęcie tego trzypaku kiełbas na grilla: w jednej mamy 67% mięsa, w drugiej 75%, a w trzeciej zaledwie 64%... Reszta to w większości zbędne dodatki".

Kiełbasa na grilla nie powinna zawierać azotynu sodu, bo w trakcie grillowania powstają w niej rakotwórcze nitrozoaminy. Do tego nie poleca się grillowania kiełbas z fosforanami (E450 i E451), karagenem (E407) czy glutaminianem monosodowym (E621) - ostrzega też w swoim poście Bosacka.

Dziennikarka przestrzega też przed zbyt długim smażeniem, w wyniku którego powstają rakotwórcze substancje.

Wybrane dla Ciebie
Atak piranii w Brazylii. Nie żyje dwulatka
Atak piranii w Brazylii. Nie żyje dwulatka
Tak mają wyglądać gwarancje dla Ukrainy. "Trzy linie obrony"
Tak mają wyglądać gwarancje dla Ukrainy. "Trzy linie obrony"
Uszkodzenie na torach kolejowych. "Było oznaczone symbolem"
Uszkodzenie na torach kolejowych. "Było oznaczone symbolem"
Tragicznym wypadek w Lubuskiem. Nie żyje jedna osoba
Tragicznym wypadek w Lubuskiem. Nie żyje jedna osoba
Rozmowa Macron-Putin? Jasny komunikat z Paryża
Rozmowa Macron-Putin? Jasny komunikat z Paryża
Puszczał filmy w Trumpem. Nauczyciela posądzono o terroryzm
Puszczał filmy w Trumpem. Nauczyciela posądzono o terroryzm
Tak wyglądało Boże Narodzenie w Betlejem. Świętowanie w cieniu cierpienia
Tak wyglądało Boże Narodzenie w Betlejem. Świętowanie w cieniu cierpienia
Akcja policji na Opolszczyźnie. "Brak fragmentu szyny"
Akcja policji na Opolszczyźnie. "Brak fragmentu szyny"
Ataki na kolej w Ukrainie. W tle logistyka z Polski
Ataki na kolej w Ukrainie. W tle logistyka z Polski
Wstrząsające odkrycie na Śląsku. Martwe karpie wrzucone do stawu
Wstrząsające odkrycie na Śląsku. Martwe karpie wrzucone do stawu
Awaria wyciągu krzesełkowego. Utknęło blisko 80 narciarzy, w tym dzieci
Awaria wyciągu krzesełkowego. Utknęło blisko 80 narciarzy, w tym dzieci
Pijany 64-latek niemal spowodował karambol. "Ogromne zagrożenie"
Pijany 64-latek niemal spowodował karambol. "Ogromne zagrożenie"