Focaccia starsza niż piramidy? Sensacyjne odkrycie na Bliskim Wschodzie

Focaccia jest jednym z najpopularniejszych włoskich wypieków. Choć trudno w to uwierzyć, okazuje się, że prawdopodobnie pieczono ją już wieki temu! Zdaniem naukowców, między 7000 a 5000 rokiem p.n.e. rolnicze społeczności w regionie Żyznego Półksiężyca na Bliskim Wschodzie wypiekały duże bochenki chleba, a także - odpowiednik współczesnej focacci.

Focaccia  pojawiła się już w późnym neolicieFocaccia pojawiła się już w późnym neolicie
Źródło zdjęć: © Pixabay
oprac.  APOL

Opublikowane w czasopiśmie "Scientific Reports" odkrycia naukowców z Universitat Autonoma de Barcelona (UAB), Instytutu Mila i Fontanals (IMF-CSIC) w Hiszpanii, Uniwersytetu La Sapienza w Rzymie oraz Uniwersytetu w Lyonie wskazują, że w późnym neolicie społeczności rolnicze w regionie Żyznego Półksiężyca na Bliskim Wschodzie (Mezopotamia) miały rozwiniętą kulturę kulinarną.

Badaczy zainteresowały ceramiczne tace o owalnej podstawie i niskich ściankach, wykonane z grubej gliny. Ich charakterystyczną cechą była wewnętrzna powierzchnia, naznaczona szorstkimi odciskami lub nacięciami rozmieszczonymi powtarzalnie i regularnie.

Analiza fragmentów tych naczyń, pochodzących z lat 6400–5900 p.n.e. i znalezionych na stanowiskach archeologicznych Mezraa Teleilat, Akarçay Tepe i Tell Sabi Abyad między Syrią a Turcją, pozwoliła ustalić, że niektóre z nich służyły do wypieku dużych bochenków chleba oraz przyprawianych placków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zmieniła się wieś od czasu wejścia do Unii Europejskiej? Zapytaliśmy na Podlasiu

Badania wykazały obecność mąki ze zbóż, takich jak pszenica i jęczmień, zaś analizy pozostałości organicznych ujawniły ślady tłuszczów zwierzęcych i roślinnych przypraw.

Chleb i focaccia. Fascynujące odkrycie naukowców

Eksperymenty przeprowadzone przez naukowców sugerują, że na wspomnianych tacach pieczono bochenki o wadze około 3 kg w piecach kopułowych przez około 2 godziny, przy początkowej temperaturze 420°C. Charakterystyczne rowki wewnątrz naczyń ułatwiały wyjmowanie upieczonego chleba.

Wielkość bochenków wskazuje, że były one przeznaczone do wspólnego spożycia, co podkreśla znaczenie jedzenia w życiu społecznym tamtych społeczności.

"Nasze badanie oferuje żywy obraz społeczności wykorzystujących uprawiane przez siebie zboża do przygotowywania chlebów i 'focacci' wzbogaconych różnymi składnikami i spożywanych w grupach" - wyjaśnia Sergio Taranto, główny autor badania, będącego częścią pracy doktorskiej wykonanej na UAB i La Sapienza.

Wykorzystanie zidentyfikowanych przez nas tac prowadzi nas do wniosku, że ta późnoneolityczna tradycja kulinarna rozwijała się przez około sześć wieków i była praktykowana na dużym obszarze Bliskiego Wschodu – podsumowuje badacz.

Wyniki tych badań nie tylko rzucają nowe światło na dietę naszych przodków, ale także na ich zwyczaje społeczne i kulturowe. Wspólne przygotowywanie i spożywanie posiłków mogło odgrywać kluczową rolę w budowaniu więzi społecznych. Informacje te przekazała Polska Agencja Prasowa.

Focaccia - co to za wypiek?

Współczesna focaccia to włoskie pieczywo, które - podobnie jak pizza - powstaje na bazie ciasta drożdżowego. Wypiek cieszy się ogromną popularnością nie tylko we Włoszech, ale i w wielu innych krajach, m.in. w Polsce.

Focaccia to kwintesencja włoskich kulinariów. Jest smaczna i prosta, można ją serwować z wieloma dodatkami, a przy tym długo zachowuje świeżość.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Kuriozalna akcja policji. Zrobili szpiega z niepełnosprawnego 31-latka
Kuriozalna akcja policji. Zrobili szpiega z niepełnosprawnego 31-latka
Seria nocnych pożarów w Polsce. Dramatyczna akcja strażaków w Toruniu
Seria nocnych pożarów w Polsce. Dramatyczna akcja strażaków w Toruniu
Wyniki Lotto 19.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 19.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tragedia w Hiszpanii. Turystkę z Niemiec porwały fale
Tragedia w Hiszpanii. Turystkę z Niemiec porwały fale
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"