Staropolska zupa "nic". Przepis na ekspresowy deser

8

Nie masz pomysłu na deser? Wypróbuj przepis na staropolską "zupę nic", którą przygotowuje się z bardzo prostych składników. Jest zaskakująca smaczna i lekka.

Staropolska zupa "nic". Przepis na ekspresowy deser
Zupa nic. (Wikipedia)

Zupa "nic" to staropolska zupa na słodko. Przygotowuje się z prostych składników, które każdy ma w domu. Będzie doskonale smakowała z sezonowymi owocami lub orzechami.

Zupa "nic". Potrzebne składniki:


  • 1 łyżka cukru
  • laska wanilii (można dodać także cukier wanilinowy lub odpowiedni aromat)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka

Zupa "nic". Przygotowanie:

  • mleko wlej do garnka i postaw na wolnym ogniu
  • do mleka dodaj rozkrojoną laskę wanilii i cukier
  • białko jednego jajka ubij z łyżeczką cukru pudru
  • białko formuj łyżką i wykładaj do bardzo ciepłego mleka tak, aby białko się ścięło
  • kiedy białka się zetną i zrobią się z nich pianki wyłóż je na talerz
  • do mleka dodaj dwa żółtka i energicznie mieszaj
  • do talerza z białkami wylej mleko i poczekaj aż lekko przestygnie
  • zupę udekoruj ulubionymi dodatkami
Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić