Zupa po belwedersku. Kalafiorowa w nowym wydaniu
Zupa po belwedersku jest bardzo kremowa i lekka, a jednocześnie delikatna w smaku. To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.
Źródło zdjęć: © Getty Images
Zupa kalafiorowa po belwedersku różni się od klasycznej wersji, ale jest równie smaczna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub małymi grzankami. Zupę można także urozmaicić dodając do niej kilka różyczek brokuła.
Zupa po belwedersku. Potrzebne składniki:
- 600g kalafiora
- 200g pieczarek
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
- masło do smażenia
- sól i pieprz
Zupa po belwedersku. Sposób przygotowania:
- oczyszczonego i umytego kalafiora podziel na różyczki
- kalafior ugotuj w przygotowanym wcześniej bulionie
- pieczarki dokładnie umyj i pokrój w paski
- pieczarki usmaż i dodaj do bulionu
- na tej samej patelni wymieszaj dokładnie mleko i mąkę
- kiedy zasmażka będzie gotowa dodaj do zupy i wymieszaj tak, aby nie powstały grudki
- zupę przypraw do smaku solą oraz pieprzem
- zupę podawaj z posiekaną pietruszką
Wyborny łosoś pieczony na szpinakowym łożu. Przepis palce lizać
Źródło artykułu: o2pl