Łatwo się pomylić. Ważne wskazówki dla grzybiarzy
Sezon na kurki trwa od czerwca do października, ale łatwo je pomylić z trującą lisówką pomarańczową. Dowiedz się, jak rozpoznać te grzyby, by uniknąć problemów zdrowotnych.
Kurki, znane również jako pieprzniki jadalne, to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Ich charakterystyczny żółty kolor i mięsista faktura sprawiają, że są łatwo rozpoznawalne.
Jednak nawet doświadczonym grzybiarzom zdarza się pomylić je z lisówką pomarańczową, która jest niejadalna i może powodować problemy zdrowotne.
Kurki rosną w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach. Ich kapelusze są żółte, a z wiekiem stają się pofalowane i lejkowate. Miąższ kurki jest mięsisty i ma lekko paskowy odcień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oberwanie chmury. Drogi były nieprzejezdne, a ludzie uciekali do sklepów
Grzyby te są cenione nie tylko za smak, ale także za wartości odżywcze, zawierają bowiem witaminy C, D, E oraz witaminy z grupy B.
Liówka pomarańczowa, choć podobna do kurki, ma kilka cech, które pozwalają ją odróżnić. Jej miąższ jest łykowaty i ma gorzki smak. Blaszki lisówki są gęściej ułożone, a owocniki ciemniejsze. Spożycie lisówki może być toksyczne, dlatego ważne jest, by dokładnie sprawdzać zebrane grzyby.
Kiedy zbierać kurki?
Sezon na kurki trwa od czerwca do października. W tym czasie grzybiarze mogą cieszyć się ich smakiem, ale powinni zachować ostrożność, by nie pomylić ich z trującymi odpowiednikami. Kurki są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się ich spożywania przez dzieci, osoby starsze oraz osoby z problemami trawiennymi.
Podczas grzybobrania należy kierować się podstawową zasadą - grzybów nieznanych nie zbieramy. Jednakże w przypadku wątpliwości, co do identyfikacji grzybów, można udać się do najbliższej wojewódzkiej lub powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której profesjonalnej oceny dokonują klasyfikatorzy grzybów oraz grzyboznawcy - wyjaśniał Szymon Cienki, rzecznik prasowy Głównego Inspektora Sanitarnego.