Zazdrość wśród grzybiarzy. Leśnicy pokazali, co znaleźli w lesie
Leśnicy z Nadleśnictwa Lubin znaleźli mnóstwo kurek i pochwalili się tym na Facebooku. Sezon grzybowy ruszył, a w lasach już roi się od smakowitych okazów. Jak informuje "Business Insider", kurki kosztują nawet 125 zł za kilogram.
Nadleśnictwo Lubin opublikowało wpis, w którym leśnicy dzielą się efektami weekendowego spaceru. Na dwóch fotografiach widać imponujący zbiór kurek — tyle, że wzbudziły równocześnie podziw i lekką zazdrość wśród miłośników grzybobrania.
Weekend ma być słoneczny, temperatura przyjemna. Warto wybrać się do lasu, żeby się wyciszyć, odprężyć, odetchnąć świeżym powietrzem, albo podnieść sobie ciśnienie takimi widokami — zachęcają w żartobliwy sposób leśnicy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę
Ile kosztuje kilogram kurek?
Na rynku dominują importowane kurki – głównie z Bułgarii. W supermarketach takich jak Lidl czy Biedronka kilogram kosztuje około 124,95 zł (200 g za 24,99 zł). Na niektórych bazarach lokalnych, jak informuje "Business Insider", ceny sięgały nawet 150 zł/kg. Dla porównania: w sezonie ceny spadają do 35–65 zł/kg.
Jakie grzyby rosną w czerwcu?
Czerwiec to dopiero początek sezonu grzybowego, ale już można zbierać pierwsze smaczne okazy.
- Kurki (pieprznik jadalny) – rosną od czerwca do października, szczególnie w lasach iglastych, ale też mieszanych, na kwaśnych, piaszczystych glebach. Są niesplamione przez robaki i dojrzewają w grupach.
- Smardze – pojawiają się wczesnym latem, pod ochroną; rozpoznawalne dzięki lekko orzechowemu smakowi.
- Borowiki (w tym ceglastopore i szlachetne) – pierwsze owocniki pojawiają się już na przełomie maja i czerwca.
- Koźlarze – rosną w lasach liściastych, pod brzozami; można je spotkać już w czerwcu.
- Podgrzybki, maślaki, gołąbki – także pojawiają się już wczesnym latem, szczególnie w wilgotnych miejscach.
Latem las obfituje w owoce i grzyby
W czerwcu las zaczyna obfitować w pierwsze owoce – przede wszystkim poziomki, które rosną na polanach i skrajach ścieżek, zachwycając zapachem i smakiem. Można też trafić na dzikie truskawki, a przy sprzyjającej pogodzie – pierwsze jagody (czernice). Maliny leśne dopiero zaczynają dojrzewać, ale na nasłonecznionych stanowiskach można już znaleźć ich czerwone owoce pod koniec miesiąca.
Zbierając leśne przysmaki, warto pamiętać o zachowaniu ostrożności, zbierać tylko dobrze znane owoce i zostawiać część dla zwierząt.