• QUIZY
SSŃ

Mężczyzna zmarł 4 godziny po szczepieniu. Pfizer wydał oświadczenie

Podziel się

Ministerstwo Zdrowia Ukrainy bada przyczynę śmierci 47-letniego mężczyzny, który zmarł cztery godziny przyjęciu szczepionki firmy Pfizer. Koncern farmaceutyczny wydał w tej sprawie oświadczenie - podaje agencja Reutera.

Mężczyzna zmarł 4 godziny po szczepieniu. Pfizer wydał oświadczenie
Pfizer wydał oświadczenie w sprawie śmierci zaszczepionej osoby (Getty Images)
bEJvGRLV

Ukraiński resort zdrowia podał, że zgodnie z ukraińskim prawem i międzynarodowymi standardami, każdy zgon, który nastąpi w ciągu 30 dni od szczepienia, musi zostać zbadany. Według ukraińskich mediów lekarze wstępnie ustalili, że przyczyną śmierci pacjenta były choroby serca.

Zmarł 4 godziny po szczepieniu. Pfizer wydal oświadczenie

Pfizer stwierdził w oświadczeniu, że nie odnotowano związku między zgonem a szczepionką, a kolejne pięć osób zaszczepionych z tej samej fiolki co zmarły nie miały żadnych powikłań.

bEJvGRLX
Nasze myśli są związane z rodziną w żałobie. Bardzo poważnie traktujemy zdarzenia niepożądane, które są potencjalnie związane z naszą szczepionką przeciwko COVID-19, BNT162b2. Zaznaczamy, że w tej chwili nie ustalono żadnego związku przyczynowo-skutkowego w tym przypadku – podał Pfizer w oświadczeniu, cytowany przez agencję Reutera.

"Do tej pory ponad 400 milionów ludzi na całym świecie zostało zaszczepionych naszą szczepionką. Należy zauważyć, że poważne zdarzenia niepożądane, które nie są związane ze szczepionką, mogą niestety wystąpić w podobnej częstotliwości, jak w populacji ogólnej" - dodał Pfizer.

bEJvGRMd

Około 2 milionów ludzi na Ukrainie otrzymało pierwszą dawkę szczepionki od lutego, ale do tej pory nie zgłoszono żadnych zgonów spowodowanych szczepieniem. Ukraina, z populacją 41 milionów, była jednym z krajów europejskich najbardziej dotkniętych pandemią, z około 2,24 milionami przypadków COVID-19 i 52 460 zgonami na dzień 3 lipca.

Zobacz także: Kiedy szczepienia dzieci poniżej 12 roku życia? Prof. Horban wskazuje możliwy scenariusz
bEJvGRMy