aktualizacja 

Najlepszy patent. Tak odróżnisz kurkę od lisówki

9

Pieprznik jadalny czy lisówka pomarańczowa? Często odróżnienie tych okazów to odwieczny dylemat grzybiarzy amatorów. Cenna wskazówka dla wielu osób pojawiła się na facebookowym profilu "Borem Lasem Wodą Bagnem".

Najlepszy patent. Tak odróżnisz kurkę od lisówki
Chodzisz na grzyby i zbierasz kurki? Musisz to przeczytać (Adobe Stock)

Kurka, czyli pieprznik jadalny to grzyb, który cieszy się uznaniem i powodzeniem wśród grzybiarzy. Doceniają oni wyjątkowy smak, jaki charakteryzuje pieprznika. Mniej doświadczeni miłośnicy leśnych spacerów mogą pomylić kurkę z innym grzybem - lisówką pomarańczową. Jak zatem tych grzybów nie pomylić?

Cenna wskazówka dla wielu osób pojawiła się na Facebookowym profilu "Borem Lasem Wodą Bagnem". Pieprznik jadalny wyróżnia się intensywnie żółtym kolorem, w którym jest zarówno kapelusz, jak i trzon grzyba. U młodych okazów kapelusz ma lekko wypukły kształt, z podwiniętym brzegiem, natomiast u starszych jest on lejkowaty. Co najważniejsze, kurkę możemy spotkać od późnej wiosny do późnej jesieni.

Lisówka pomarańczowa (Hygrophoropsis aurantiaca) z kolei powszechnie uważana jest za grzyb niejadalny, którego zdecydowanie powinniśmy unikać.

Występuje w takich samych typach lasów jak kurka, więc o pomyłkę nietrudno. Jest jednak kilka szczegółów, które różnią kurkę, od kurki jadowitej jak lokalnie określana jest lisówka - czytamy na Facebooku.
Trwa ładowanie wpisu:facebook

Pieprznik jadalny czy Lisówka pomarańczowa? Można je odróżnić

Lisówkę od kurki odróżniają między innymi blaszki, które u lisówki są znacznie cieńsze i delikatniejsze, za to gęściej ułożone.

Lisówki mają też ciemniejszy, bardziej pomarańczowy kolor. Ponadto lisówki zwykle pojawiają się dopiero od września, znacznie później niż kurki.

Podczas grzybobrania należy kierować się podstawową zasadą - grzybów nieznanych nie zbieramy. Jednakże w przypadku wątpliwości, co do identyfikacji grzybów, można udać się do najbliższej wojewódzkiej lub powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której profesjonalnej oceny dokonują klasyfikatorzy grzybów oraz grzyboznawcy - wyjaśniał Szymon Cienki, rzecznik prasowy Głównego Inspektora Sanitarnego.
Zobacz także: Gratka dla grzybiarzy. Niebywałe, co odkrył pod ziemią
Autor: JAR
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić