Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Nowa epidemia w USA. Ponad 600 zakażonych. A zaczęło się od... cebuli

136

W Stanach Zjednoczonych odnotowano kilkaset przypadków zakażeń bakteriami salmonelli. Ekspertom z Agencji Żywności i Leków (FDA) udało się ustalić, że wszyscy chorzy jedli cebulę od tej samej firmy. Stan kilkudziesięciu był na tyle ciężki, że niezbędna okazała się hospitalizacja.

Nowa epidemia w USA. Ponad 600 zakażonych. A zaczęło się od... cebuli
W Stanach Zjednoczonych doszło do pandemii salmonelli (Getty Images, Smith Collection, Gado , Contributor)

Według ustaleń Centrum Kontroli i Prewencji Chorób USA bakteriami salmonelli zakaziło się łącznie 640 osób. Spośród nich do szpitala trafiło co najmniej 85 chorych.

Epidemia salmonelli w Stanach Zjednoczonych

Eksperci z Agencji Żywności i Leków ustalili, że wszyscy chorzy jedli cebulę pochodzącą od Thomson International Inc. Firma wydała oficjalne ostrzeżenie, aby nie spożywać żadnej z oferowanych przez nią odmian cebuli – zarówno czerwonej, białej, żółtej, jak i cukrowej. Jeśli ktoś znajdzie takie produkty w swojej lodówce, powinien je czym prędzej wyrzucić.

Aby być bezpiecznymi, nie jedzcie cebuli ani innych potraw i nie próbujcie jej gotować – cytuje treść ostrzeżenia Agencji Żywności i Leków CNN.
Zobacz także: Zobacz też: Jak rozpoznać ponownie zamrożone lody?

Cebula od Thomson International Inc. jest dostępna w wielu popularnych sieciach sklepów. Nie wszyscy zakażeni sami kupili cebulę – niektórzy zjedli ją jako jeden ze składników pizzy czy innej potrawy.

Do objawów zakażenia salmonellą należą biegunka, gorączka czy skurcze żołądka. Występuje ono od 6 godzin do 6 dni od kontaktu z bakterią. Na ciężki przebieg choroby najbardziej narażone są osoby poniżej 5. i powyżej 65. roku życia. Niebezpiecznym czynnikiem może być również osłabiony układ odpornościowy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić