aktualizacja 

Nowe unijne smakołyki. Nadają się jedzenia

16

Europejski urząd do spraw bezpieczeństwa żywności stwierdził, że można bezpiecznie jeść suszone larwy mącznika młynarka. Chrząszcz ten spotykany jest w przetrzymywanej nieodpowiednio mące oraz w gniazdach ptaków i pod korą drzew. O opinię w tej sprawie poprosiła Komisja Europejska.

Nowe unijne smakołyki. Nadają się jedzenia
Europejska agencja ds. żywności twierdzi, że suszone larwy mącznika młynarka nadają się do jedzenia (Getty Images)

Agencja Unii Europejskiej ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikowała opinię, w której stwierdzono, że suszone larwy mącznika nadają się do spożycia. Robaki te mogą być jedzone w całości bądź w postaci sproszkowanej. Są bogatą w białko przekąską lub składnikiem innych pokarmów.

Nietypowy przysmak. Jest popularny głównie w Azji

Larwy mącznika młynarka mają długość do 3 centymetrów. Zawierają duże ilości białka, będąc jednocześnie są pokarmem niskotłuszczowym. Są powszechnie wykorzystywane jako pokarm dla ptaków, ryb i gadów oraz jako przynęta na ryby.

Suszone owady są niezwykle popularnym daniem w południowo-wschodniej Azji. W opinii smakoszy i krytyków kulinarnych smak larw przypomina orzechy. Zapach ma charakteryzować się aromatem zbóż.

Suszone larwy owadów. Mają pomagać w walce z kryzysem klimatycznym

Aby suszone larwy mogły być oficjalnie sprzedawane, Komisja Europejska musi zatwierdzić decyzję Urzędu. Jeśli tak się stanie, otworzy to możliwość masowej produkcji żywności z mączników młynarskich w Europie. Dopuszczenie produktu na rynek mogłoby nastąpić prawdopodobnie w połowie 2021 roku.

Pytanie KE z 2018 roku dotyczyło także 14 innych insektów. Chodzi o m. in. szarańcze oraz świerszcze. EFSA ma wkrótce wydać opinię na ich temat.

Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa przy ONZ twierdzi, że spożywanie suszonych owadów może pomagać w walce z kryzysem klimatycznym. Mączniki produkują bowiem nawet o 100 razy mniej gazów cieplarnianych niż trzoda chlewna. Są też dużo łatwiejsze w hodowli – potrzebują mniej wody i pożywienia.

Obejrzyj także: Żółte robaki na talerzu. To doskonałe źródło białka

Autor: JKM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić