aktualizacja 

Paszteciki z kapustą i grzybami. Wersja dla zabieganych

0

Grudzień to zdecydowanie sezon na paszteciki z kapustą i grzybami. Jest sposób na to, by zrobić je szybciej niż zazwyczaj.

Paszteciki z kapustą i grzybami. Wersja dla zabieganych
Paszteciki przed pieczeniem dobrze jest posmarować żółtkiem i posypać sezamem. (YouTube)

Grudzień to czas pasztecików z kapustą i grzybami. To bardzo prosta w wykonaniu przekąska, do której nie potrzeba wyszukanych składników. Jeśli jesteś w amoku przedświątecznego gotowania, możesz ugotować odrobinę więcej klasycznej kapusty z grzybami, odłożyć do słoika i wykorzystać do pasztecików. Będzie jak znalazł!

Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami. Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 200 g pieczarek
  • cebula
  • masło do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • żółtko
  • sezam (opcjonalne)

Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami. Wykonanie:

  • Kapustę opłucz, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem
  • Gotuj do momentu, aż stanie się miękka
  • Cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę, podsmaż na maśle
  • Gdy kapusta będzie już miękka, odlej z niej wodę, dodaj usmażone pieczarki z cebulą i wymieszaj
  • Ciasto francuskie rozłóż, wycinaj prostokąty i zawijaj paszteciki wedle uznania - w koperty lub w ruloniki, powtarzaj do skończenia farszu
  • Na koniec posmaruj wierzch pasztecika żółtkiem i posyp sezamem
  • Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
Zobacz także: Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić