aktualizacja 

Zdrowe placki ziemniaczane. Nie musisz ich smażyć

8

Klasyk polskiej kuchni, czyli placki ziemniaczane teraz w nowej, zdrowszej wersji. Nie musisz ich smażyć, dzięki czemu nie będą aż tak tłuste i kaloryczne. Smak pozostanie jednak ten sam.

Zdrowe placki ziemniaczane. Nie musisz ich smażyć
(Pixabay)

Placki ziemniaczane to potrawa uwielbiana przez wiele osób. Niestety jest tłusta i ciężkostrawna. Żeby były zdrowsze i mniej kaloryczne, można jednak przyrządzić je w piekarniku.

Placki ziemniaczane. Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • jajko
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • 1 cebula
  • przyprawy
  • olej

Placki ziemniaczane. Sposób przygotowania:

  • ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach
  • ziemniaki odstaw na 15 min, po czym odsącz nadmiar wody
  • dodaj drobno posiekaną lub startą cebulę, jajko, otręby oraz sól i pierz do smaku
  • blachę do pieczenia wyłóż papierem i posmaruj niewielką ilością oleju
  • układaj na blasze placki
  • placki piecz w temperaturze 220 stopni przez 30 min lub do zarumienienia się

Gotowe, smacznego! Placki ziemniaczane można podawać z sosem grzybowym lub gulaszem. W niektórych rejonach polski dodawana jest do nich śmietana lub cukier. Spróbuj także naszego przepisu na sernik oraz domowe frytki.

Zobacz także: Młoda kapusta z boczkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić