Najlepsza sałatka jarzynowa. Przepis pochodzi z XIX wieku
Sałatka jarzynowa to królowa wszystkich świąt i imprez w polskich domach. Chociaż w różnych częściach kraju dodawane są do niej różne składniki, to ma rzeszę wiernych fanów. Nie może jej zabraknąć i w tym roku na Boże Narodzenie.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Sałatka jarzynowa jest znana chyba każdemu. W zależności od regionu dodawane są do niej różne składniki np. ogórek kiszony, ziemniaki albo jabłko. Okazuje się, że przepis z XIX wieku trochę różni się od tego współczesnego.
Sałatka jarzynowa z XIX wieku. Potrzebne składniki:
- duży ogórek kwaszony
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 ugotowane marchewki
- 3-4 liście sałaty
- łyżeczka kaparów
- 5 oliwek
- 2 łyżki sosu majonezu
- sól i pieprz do smaku
Sałatka jarzynowa z XIX wieku. Sposób przygotowania:
- wszystkie składniki drobno kroimy i mieszamy
- dodajemy sól i pieprz do smaku
- dodajemy majonez i mieszamy
Gotowe! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to spróbuj także przepisu na piernik oraz domowego schabowego.